Дюнер кебапът е само един от многото видове кебапи, които може да срещнете по света. Произхождащ от Турция, той традиционно се приготвя с агнешко месо, въпреки че днес е обичайно да ги видите с пилешко, говеждо и телешко.
Независимо какъв е видът месо, то се нарязва на тънко, забожда се на шиш и се пече на скара от всички страни. Това имитират и големите шишове в дюнерджийниците, където месото се пече постепенно на бавен огън, въртейки се. Всъщност, думата "дюнер" от турски означава обръщане или въртене.
След като външните слоеве на месото се изпекат добре, те се режат на тънки парчета и се сервират в питка или друг вид плосък хляб, в компанията на пресни зеленчуци и сос. Любими на мнозина са овъглените крайчета на месото, които със своята хрупкавост и опушеност придават допълнителен аромат и текстура на дюнера.
Месото може да се сервира и отделно от хляба върху плато от ориз и варени зеленчуци, но както по нашите ширини, така и в по-голямата част от Европа е по популярно слагането му в питка, което го прави и по-лесно за ядене.
Срещат се дюнери с гарнитура от марули, краставици, домати, червен лук, както и кисели краставички. Видовете сосове също варират - от любимия чеснов до тахан с кисело мляко и дзадзики, ако става въпрос за гръцките гироси. Пържените картофи обаче не са традиционен елемент към дюнера, а по-скоро добавка.
Приготвянето на дюнер кебап у дома е възможно да не е чак толкова лесна задача. Трябва да се заредите с търпение и увереност, че бавно приготвеното месо с леко овъглена външност ще ви възнагради с невероятен вкус.
Рецептата, която ще ви представим днес, има по-скоро целта да улови повече вкуса на дюнера, отколкото техниката му на приготвяне с въртенето на шиша. Тя е интерпретация на популярната улична храна, претворена така, че да е лесна да я изпълните в домашни условия. Ще ви е необходима кайма, а не парчета месо.
Необходими продукти:
За кебапите:
- 450 г смляно агнешко или микс от агнешко и говеждо
- 1 голямо яйце
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч.л. кимион на прах
- 1 ч.л. кориандър на прах
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- 1 ч.л. сух риган
- ½ ч.л. сол
- Щипка червен пипер
- 1 с.л. олио
За сглобяването на дюнерите:
- 4 големи питки за дюнери
- Няколко листа маруля
- 1 голям домат, нарязан
- ½ краставица, нарязана на колелца
- ¼ голяма глава червен лук, обелен и нарязан на полумесеци
- Дзадзики, чеснов сос или сос от тахан и кисело мляко
Начин на продукти:
- Загрейте фурната на 180 градуса. В голяма купа смесете месото, яйцето, чесъна и подправките.
- Сложете го във форма за хляб 23х13 и изпечете във фурната за около 30 мин.
- Може да нарежете месото веднага, но по-добре го увийте и го оставете да се охлади напълно. Загрейте го преди да го сложите в дюнерите, като сложите в голям тиган зехтин и тънките месни филийки.
- Сглобете дюнерите. Първо, загрейте питките в тигана, в който затоплихте месото (не е необходимо да ползвате мазнина). Вземете една и я намажете със соса, сложете марулята, домат, краставица, лук, а върху тях - месните парчета. Отгоре полейте с още от соса.