Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Да си направим френски кроасани с камембер

Подходящи както за закуска, така и за допълнение към супи и салати


Топли, пълни с разкош от масло и сирене - тези кроасани са чудесна вариация на класическото френско изкушение. Те могат да бъдат поднесени както за закуска, така и да служат за идеално допълнение към супи и салати.

Днес ще ви покажем как да си ги приготвите у дома стъпка по стъпка, за да им се наслаждавате, когато пожелаете. Ето и рецептата:

Френски кроасани с камембер

Необходими продукти:

  • 4 с.л. суха мая
  • ½ ч.ч. топла вода
  • 3 и ½ ч.ч. брашно
  • ½ ч.ч. мляко
  • 1/3 ч.ч. захар
  • 3 с.л. масло, разтопено и охладено
  • 1 и ½ ч.л. сол
  • 1 ч.ч. обезсолено масло (на стайна температура)
  • 230 г сирене камембер, без кората и нарязано на тънко
  • 1 голямо яйце
  • 2 с.л. мляко

Начин на приготвяне:

  1. В купа разтворете маята в топлата вода и я оставете да престои 5 мин.
  2. Към нея прибавете брашното, млякото, захарта, разтопеното масло и солта. С миксер, който е с накрайници за тесто, разбъркайте сместа на средна скорост за около 2 мин. Ако тестото е твърде лепкаво, добавете по една супена лъжица брашно, докато стане с подходяща консистенция и не разваля формата си.
  3. Оформете тестото на топка и го покрийте с фолио за съхранение. Оставете го да почине на стайна температура за 30 мин.
  4. Разточете тестото в правоъгълна форма, с размер 25 на 40 см, след което го покрийте, но не плътно, и го оставете да втаса за 40 мин.
  5. Намажете правоъгълното тесто с маслото на стайна температура и го прегънете на три. Трябва да стане с големината на плик за писмо. Разточете тестото отново в първоначалната правоъгълна форма. Сгънете го отново на три и го покрийте с фолио за съхранение. Оставете го в хладилника да почине за един час. След като времето изтече, повторете всичко още веднъж, без да го прегъвате накрая на три. Оставете го в правоъгълната му форма.
  6. С остър нож разрежете тестото по диагонал, като от двете половини трябва да се получат 20 триъгълника. Във всеки от тях поставете по едно парче сирене и го завийте във формата на малък кроасан. Завийте леко крайчета им, за да придобият вида на полумесеци.
  7. Подредете всеки готов кроасан върху леко намазнена тава за печене, като оставите достатъчно разстояние между тях. Покрийте ги отново и ги оставете да втасат от 45 мин. до 1 час, докато почти удвоят обема си.
  8. Разбийте яйцето с двете супени лъжици мляко и намажете кроасаните.
  9. Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-14 мин., докато бухнат и станат златисто кафяви.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло сол бяла захар бяло брашно прясно мляко суха мая

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче