Топли, пълни с разкош от масло и сирене - тези кроасани са чудесна вариация на класическото френско изкушение. Те могат да бъдат поднесени както за закуска, така и да служат за идеално допълнение към супи и салати.
Днес ще ви покажем как да си ги приготвите у дома стъпка по стъпка, за да им се наслаждавате, когато пожелаете. Ето и рецептата:
Френски кроасани с камембер
Необходими продукти:
- 4 с.л. суха мая
- ½ ч.ч. топла вода
- 3 и ½ ч.ч. брашно
- ½ ч.ч. мляко
- 1/3 ч.ч. захар
- 3 с.л. масло, разтопено и охладено
- 1 и ½ ч.л. сол
- 1 ч.ч. обезсолено масло (на стайна температура)
- 230 г сирене камембер, без кората и нарязано на тънко
- 1 голямо яйце
- 2 с.л. мляко
Начин на приготвяне:
- В купа разтворете маята в топлата вода и я оставете да престои 5 мин.
- Към нея прибавете брашното, млякото, захарта, разтопеното масло и солта. С миксер, който е с накрайници за тесто, разбъркайте сместа на средна скорост за около 2 мин. Ако тестото е твърде лепкаво, добавете по една супена лъжица брашно, докато стане с подходяща консистенция и не разваля формата си.
- Оформете тестото на топка и го покрийте с фолио за съхранение. Оставете го да почине на стайна температура за 30 мин.
- Разточете тестото в правоъгълна форма, с размер 25 на 40 см, след което го покрийте, но не плътно, и го оставете да втаса за 40 мин.
- Намажете правоъгълното тесто с маслото на стайна температура и го прегънете на три. Трябва да стане с големината на плик за писмо. Разточете тестото отново в първоначалната правоъгълна форма. Сгънете го отново на три и го покрийте с фолио за съхранение. Оставете го в хладилника да почине за един час. След като времето изтече, повторете всичко още веднъж, без да го прегъвате накрая на три. Оставете го в правоъгълната му форма.
- С остър нож разрежете тестото по диагонал, като от двете половини трябва да се получат 20 триъгълника. Във всеки от тях поставете по едно парче сирене и го завийте във формата на малък кроасан. Завийте леко крайчета им, за да придобият вида на полумесеци.
- Подредете всеки готов кроасан върху леко намазнена тава за печене, като оставите достатъчно разстояние между тях. Покрийте ги отново и ги оставете да втасат от 45 мин. до 1 час, докато почти удвоят обема си.
- Разбийте яйцето с двете супени лъжици мляко и намажете кроасаните.
- Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна за 12-14 мин., докато бухнат и станат златисто кафяви.