Дали някога ви се е случвало да прекарате часове в кухнята, приготвяйки с часове, с любов и отдаденост, ястие за любим човек и когато го опитате, да установите, че сосът например, който трябваше да бъде звездата на вечерта, е всичко друго, но не и това. Перфектно балансираният вкус, лежащ в главата ви от самото начало, отстъпва място на солта, все по-агресивно атакуваща рецепторите ви.
В тази ситуация, поставяща ви в абсолютен капан, няма как да не изпитате истинско разочарование. Вместо да започнете отначало обаче опитайте поне един от няколкото пиниза, които ще ви дадем абсолютно безвъзмездно, за да спасите ястието си.
Очевидно е, че ще се опитаме да "излъжем системата". Нека видим как.
Добавете няколко капки оцет или лимон
Когато става въпрос за коригиране на прекалено солени сосове, оцетът се очертава като един от най-ефективните методи, особено в такива на билкова основа. Този пиниз се обляга на принципа за контраста и баланса. Казано по друг начин, изразената киселинност ще "разсее" вкусовите ви рецептори, като така ще намали усещането ви за соленост.
Ако се спрете на оцета, не използвайте такъв със силен аромат. Заложете на класическите бял винен или ябълков.
Лимонът върши същата работа. Няколко капки от него ще направят чудеса с пресолените ястия.
Заложете на захарта
Сладкото е антипод на соленото. Ето защо то е сред най-успешните балансьори на соления вкус. Сред най-добрите му представители можем да посочим бялата и кафявата захар, меда и кленовия сироп.
Бялата захар е фин спасител, идеален за потушаване на солеността в доматени, сметанови или маслени сосове. Нейните деликатни нотки сладост няма да доминират пред по-фините вкусове.
Когато имаме работа с по-тъмните сосове, като барбекю например, е добре да посегнем към карамеления привкус на кафявата захар, който ще придаде и дълбочина. За всички останали сосове експериментирайте с естествената сладост на кленовия сироп или меда.
След всяко добавяне на подсладител разбъркайте и опитайте, за да не се получи обратният ефект и тогава да се чудите как да оправяте прекалено сладкото ви творение.
Пюре от боб? О, да!
Ако вашият сос не може да излезе от коварната територия на прекомерната соленост, ви предлагаме да прибегнете към изненадващо, но ефективно решение - пасиран боб. Колкото и странно да звучи, бобовите растения притежават забележителния талант да абсорбират и укротяват нежелания солен вкус.
Тук трябва да внимавате с различните видове боб, така че да ги съчетаете с цвета и характера на соса. Белите сортове вървят чудесно с такива на сметанова основа, докато червените - с тези на доматена.
Друго, за което е добре да сте бдителни, е да изберете консерва или буркан без добавена сол. Дори на етикета да пише, че няма, все пак измийте зърната, за да се презастраховате.
Последното нещо е да пасирате боба - около една чаша, не повече, като добавяте към него малко вода, за да се получи гладка паста. Постепенно сипвайте пюрето към соса и отново опитвайте. Ще разберете, че е достатъчно, когато накрая се сдобиете с балансиран на вкусове сос, с неустоимо гладка текстура.