Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

10 ефективни начина да спрете да плачете, когато режете лук

Опитайте някой от тях и вижте кой ще ви подейства най-добре


Ако и вашите очи се насълзяват или дори се разплаквате, когато режете лук, значи не се различавате по нищо с голяма част от населението в света. Но питали ли сте защо се случва тази реакция и защо именно зеленчукът, който присъства в почти всяко традиционно наше ястие, създава подобен дискомфорт в тялото ни?

Най-просто казано, насълзяването или плачът при рязането на лук се дължи на химични реакции. Лукът съдържа аминокиселинни сулфоксиди, които се трансформират в летливи серни съединения, когато клетките на лука биват разрязвани. Тези серни съединения реагират със слъзния филм - влажния повърхностен слой на очите, образувайки сярна киселина. Като дразнител тя задейства естествения защитен механизъм на тялото, който започва да произвежда сълзи. Благодарение на тях, очите отмиват киселината.

За да си спестите това неприятно преживяване всеки път, когато се захващате да готвите, ще ви дадем няколко пиниза, които да изпробвате и така да сложите край на сълзливото рязане на лук.

Охлаждане на лука

Поставете лука в хладилника или фризера за около 15-30 минути преди рязане. Студът забавя химичните реакции, които отделят летливите серни съединения.

Рязане под вода

Режете лука под течаща вода или в съд с вода. Водата ще помогне въпросните съединения да се абсорбират и разредят, преди да достигнат очите ви.

Използване на остър нож

Използвайте много остър нож за рязане на лука. Острият нож разрушава по-малко клетки на лука.

Носене на защитни очила

Носете плътно прилепнали защитни очила или плувни очила. Те ще предпазят очите ви от контакт с летливите съединения.

Вентилация и циркулация на въздуха

Работете в добре проветрено помещение или използвайте вентилатор, който да духа изпаренията далеч от лицето ви. Това ще намали концентрацията на вредните съединения около очите ви.

Дъвчене на дъвка

Дъвченето на дъвка, докато режете лук, може да помогне да намалите сълзите. Самото дъвчене стимулира производството на слюнка, което може да намали ефекта на летливите съединения върху очите.

Запалване на свещ

Поставянето на запалена свещ близо до мястото, където режете лука, може да помогне. Пламъкът ще изгори част от летливите серни съединения, преди да достигнат очите ви.

Премахване на сърцевината на лука

Отстраняването на сърцевината на лука преди рязане може да намали количеството изпарения, които се освобождават.

Намокряне на ножа

Потопете ножа във вода преди рязане и периодично го изплаквайте. Това може да намали сълзите в очите ви.

Дайте оценка:

Тагове: лук