През лятото сме благословени с хубаво време и изобилие от свежи продукти. Ето една идея за тристепенно меню, което е хем засищащо, хем леко и съответно много подходящо за горещините.
Гаспачо по нашенски
Тази супа от пресни домати, тиквичка, чушка, лук, прясна целина, чесън, магданоз, олио, оцет и риган е много полезна и е отлична за събуждане на апетита. Всички съставки се миксират в блендер, след което готовата смес се оставя за поне час в хладилника.
Грилован гювеч
Това е лека зеленчукова гарнитура и е чудесен избор за лятото. Прави се от тиквички, изпечени на скара или грил тиган. Гриловат се още и резени патладжан, червени чушки и червен лук. Когато продуктите хванат лека коричка, се поставят в подходяща тава и се овкусяват с наситнен чесън, резени домати, мащерка, зехтин, сол и черен пипер на вкус. Всичко се пече заедно, докато зеленчуците омекнат и поемат ароматите един от друг.
Пиле на шише
Взима се цяло пиле, обтрива се със смес от сол, черен и червен пипер, риган, зехтин, лимонов сок и мащерка. Фурната се загрява предварително на 180 градуса, а през това време в една чаша се излива съдържанието на половин бутилка бира, долива се сода и пилето се нанизва върху шишето. В тавичката се налива малко вода, слага се птицата и се пече до готовност. Излишната бира се изпива.