Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За яденето, ученето и защо е важно да внимаваме какво ядем преди важно събитие

Храната може да бъде голям помощник на мозъка


Яденето на големи количества храна в последната минута преди явяването на изпит или друго извършването на подобно усилие, изискващо концентрация, може да причини повече вреди, отколкото да помогне. Стоенето до късно, свързано с ученето, стресът и нередовното хранене са някои от причините, които прекъсват прекия ни път до концентрацията, която ни помага да усвояваме бързо информация и да функционираме правилно.

Ако се намирате в подобна ситуация, в която е необходимо да използвате повече мозъка си, но сякаш нямате капацитет, вижте как да си помогнете чрез правилното подбиране на храната.

В навечерието на събитието и в самия ден се опитайте да се храните разумно, което ще ви помогне да се настроите по-фино, да разрешите евентуално появили се проблеми и да подобрите цялостното си представяне. Храните, които се явяват като постоянен източник на енергия и са с нисък гликемичен индекс, са идеално гориво за упорито работещия мозък, както и тези, богати на микроелементи като цинк, желязо и витамин В12.

Снимка: iStock by Getty Images

Не пренебрегвайте и хидратацията. Водата е от съществено значение за комуникацията на мозъчните клетки. Дори леката дехидратация може да навреди на тази функция, забавяйки скоростта, с която мозъкът обработва информацията.

За да имате успех с предизвикателството, пред което сте поставени, независимо дали е изпит или друго, към стратегията за справяне трябва да включите и добрия нощен сън. Той подобрява способността на мозъка да се адаптира по-бързо към информацията, която му се дава, съответно това ще ви помогне да учите по-ефективно, да боравите с вече наученото по-лесно и да изчиствате ненужната информация бързо.

Снимка: iStock by Getty Images

За заспиването може да си помогнете с топло мляко, чай с лавандула или други природни методи за отпускане на нервната система. Задължително условие е да оставите телефона и другите екрани поне 30 минути преди да си легнете. Така ще осигурите на мозъка необходимата му почивка, която ще го настрои към режим "сън" и ще даде правилните команди това да се случи бързо.

Храните, които се препоръчват от специалистите за консумация преди деня на изпита са пълнозърнестите храни, ядките, семената, доматите, градинския чай и други, стимулиращи мозъка. Ето някои от тях:

  • Черен шоколад
  • Яйца
  • Овесени ядки
  • Мазна риба
  • Ленено семе
  • Чиа
  • Ядки

В деня на изпита обикновено имаме нещо сладко в себе си. За съжаление, това решение не е най-правилното, тъй като мозъкът се нуждае от постоянен източник на енергия, за да функционира оптимално. Рязкото и временното покачване на нивата на захар ще бъде последване от спада им със същата скорост, което ще ви накара да се почувствате уморени и мислите ви ще се объркат.

Вместо с нещо сладко вземете със себе си шепа орехови ядки или тиквено семе. Доказано те влияят благоприятно на функцията на мозъка и му доставят нужните хранителни вещества, които му дават сила.

Дайте оценка:

Тагове: черен шоколад бадеми орехи лешници чиа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче