Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Водка-сельодка, ама по шведски и с пушена сьомга

Бързи и освежаващи брускети за всеки сезон

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
1’ Подготовка
5’ Време за готвене
10 Порции
1 Трудност

Тези брускети са много бързи за приготвяне..

Другото им качество е, че колкото повече яде от тях човек, толкова повече му се иска да продължава. Тук се сещаме за една прочута фраза на Мечо Пух... Но, да - имат си "зарибяващ" ефект, спор няма.

Стават много бързо. Трябва само да имате необходимите продукти, които са следните:

  • хрупкава прясна франзела
  • сирене "Филаделфия", за мазане
  • филе от пушена сьомга, нарязано на много тънко
  • лимон, нарязан на ситни кубчета заедно с кората
  • зехтин

Снимка: Юлиян Илиев

Важното тук е филето от сьомга да е постояло известно време в хладилника. Същото важи и за сиренето. Вместо "Филаделфия" може да се използва извара, крема сирене или подобен вид меко сирене.

Трябва да се отбележи, че на вкус това мезе "избива рибата" - преносно и може би буквално, но това е една друга тема.

Шведската пушена сьомга е доста добра откъм качество и е масово разпространена по нашите магазини. Ако ще каните гости, гледайте да направите повечко хапчици, защото свършват бързо. Подредете ги на достъпно място, от което всеки може да си взима колкото си иска, на принципа на шведската маса. Не се стеснявайте да сложите и столчета - както се казваше в онзи виц: "Спокойно, като дойдат шведите, ще станем!"

Снимка: Юлиян Илиев

Приготвянето на брускетите е повече от очевидно, но все пак.

Начин на приготвяне:

  1. Франзелата се нарязва на колелца с дебелина от 2-3 см.
  2. Отгоре се намазва със слой от мекото сирене.
  3. Филето от рибата се накъсва на парченца и се подрежда върху сиренето.
  4. Отгоре се поставят кубчетата от лимона и всяка брускетка се полива с някоко капки зехтин.

Снимка: Юлиян Илиев

Важното е да се подчертае, че освен с водка, тези вкусни хапчици си вървят много добре и с узо. Но и да сте на антибиотик точно в момента, пак няма да съжалявате - брускетите със сьомга са много полезни и вкусни и каквото и да ви има, със сигурност ще укрепят здравето ви, или поне ще повишат настроението.

Добър апетит!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин лимон крема сирене хляб пушена сьомга

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче