Ако някога сте прекалявали със захарта, тогава ще знаете, че тя може да повлияе на настроението ви. Но защо се случва това или по-важното е как.
Обикновено свързваме храната, която ядем, с физическото ни здраве и дори с външния ни вид, но все повече проучвания подкрепят връзката между това, което слагаме в чинията си с моментното ни настроение или емоция.
Може би сте забелязали как стресът възбужда или обратното - намалява апетита ви? Ето защо, чувствата, които изпитваме в дадена част от деня могат да повлияят на избора ни на храна. Например, ако се чувстваме потиснати, е твърде вероятно да посегнем към любимото си парче торта, за което сме сигурни, че ще ни накара да се почувстваме добре.
Част от удоволствието, което получаваме от яденето на храни - особено лакомства като шоколад - идва, защото го свързваме с емоциите и чувствата, които предизвикват. Ролята на това, което ядем, и нашето психическо благосъстояние обаче не е толкова лесна, тъй като съществува една по-сложна система в мозъка, свързана с усещането за възнаграждение. Тя от своя страна непрестанно "общува" с червата, а така между тях се образува неразривна връзка, която се оказва една от най-важните в човешкото тяло.
Когато ядем захар (говорим за тази, която не се намира естествено в храните), ние стимулираме онази част от мозъка, която ни кара да се чувстваме добре. Така най-лесно предизвикаме прилив на мозъчните химикали, включващи опиоидите и допамина, събуждащ у нас чувството на радост и щастие.
Консумираме ли повече сладко, нивата на кръвната захар скачат, но ефектът не трае дълго - около 20 минути, след това следва бързото им спадане, което може да предизвика у нас чувството на умора. Заради него бързо се появява нуждата от още захар, за да стабилизираме нивата и да се почувстваме добре отново. Някои учени определят това поведение като пристрастяване, но различните мнения по въпроса не могат да формират една обща позиция.
Тук идва и връзката със здравето на нашите черва и микрофлората, вирееща в тях, която също играе важна роля за чувствата ни. Все още има какво да се изследва в областта, но това, което е сигурно, е, че изборът ни на храна влияе върху видовете микроби, които виреят в червата ни, а те от своя страна влияят на настроението ни, благодарение на връзката им с мозъка.
Нашите мозъци са програмирани да възприемат захарта като нещо, което ни харесва и искаме. Това е така, защото яденето на сладко стимулира производството на ендорфини, свързани с усещането за възнаграждение, каращо ни да се чувстваме добре. Когато то изчезне, можем да станем раздразнителни, заядливи и да се справяме по-зле с когнитивните задачи.
Повече от половината калории в западната култура на хранене, която все по-видимо се настанява и у нас, идват от силно преработените храни. Те са богати на захар, рафинирани въглехидрати и сол. Ако редовно ядем този вид храна, е по-вероятно да бъдем диагностицирани с разстройства на настроението или да се сдобием със симптоми на депресия. Това може да се дължи отчасти на факта, че храненето с високо съдържание на захар изглежда сваля нивата на производство на серотонин и така те повлияват настроението ни. Също така, редовната консумация на тези храни превъзбуждат организма, което също предизвиква промени в мозъчните химикали, отговарящи за усещането за радост и щастие. Ето защо човек може да се почувства потиснат и депресивен.
Когато ядем повече бяла захар, толкова по-вероятно е и да се чувстваме тревожни. Колкото по-дълго продължаваме да консумираме подобен вид храни, толкова по-висок е рискът да останем повече време в това състояние.
Друго момент, на който е важно да обърнем внимание, е появата на стреса. Именно тогава голяма част от хората биха изпитали голяма нужда да посегнат към бурканчето с течен шоколад, тъй като сладките храни потискат влиянието му. Така обаче се увеличава възможността от появата на зависимост и ни поставя в ситуация, в която да не можем да се справим сами със стресовите ситуации, търсейки нещо, което да ни донесе моментално успокоение. Още повече, че захарта има вероятността да ни направи по-стресирани в дългосрочен план.
Умората също не бива да бъде пропускана като резултат от прекомерната консумация на сладки храни. Но защо се появява тя, след като логиката ни води в точно обратната посока?
Добавената захар осигурява празни калории, което означава, че храните, които са богати на тях, доставят енергия, но нямат друга хранителна стойност. Проучвания показват как вместо тези калории да подхранват тялото, както изглежда, те всъщност възпрепятстват производството на енергия и изчерпват хранителните вещества от другите храни, които сме яли. Ето защо лакомствата, богати на захар, са способни да ни накарат да се чувстваме все по-уморени.
Накрая бихме могли да направим един кратък извод - наблюдавайте тялото си. Ако усетите промяна в настроението си след консумация на сладко, намалете го. Може да си направите експеримент и да не консумирате бяла захар за известно време, а вместо нея, да наблегнете на пресни плодове и зеленчуци.
Сигурни сме, че тялото ви ще остане доволно.