Тиквичките са изключително популярни в българската кухня и неслучайно те са не само вкусни, но и изключително полезни. Включването на този зеленчук в ежедневния ви хранителен режим може да ви донесе множество здравословни ползи. Малкото им количество калории, високото съдържание на хранителни вещества и антиоксиданти, както и способността им да подпомагат храносмилането и сърдечното здраве, ги правят ценна част от всяка балансирана диета.
Освен това универсалното им приложение в кухнята гарантира, че винаги ще намерите интересен начин да ги приготвите.
Преди да ви представим нашите удивителни три три рецепти за пълнени тиквички, нека видим три причина защо е важно да ги похапваме по-често:
Ниско съдържание на калории
Ако следите калорийния си прием, тиквичките са чудесен избор. Със своите 17 калории на 100 грама те са идеални за хора, които се стремят да отслабнат или да поддържат здравословно тегло. Ниското калорийно съдържание в комбинация с високо водно такова ги прави много засищащи.
Регулират кръвната захар
Консумацията на тиквички може да помогне за поддържане на стабилни нива на кръвната захар. Благодарение на съдържанието на фибри и ниския гликемичен индекс, тиквичките помагат за забавяне на усвояването на глюкоза и предотвратяват рязко покачване на кръвната захар.
Подпомагат здравето на костите
Витамин K и магнезият, които се намират в тиквичките, играят важна роля в поддържането на костите. Витамин K е ключов за синтеза на остеокалцин - протеин, който е от съществено значение за здравината на костите, а магнезият подпомага минерализацията на костите.
Връщайки се на кулинарна вълна, нека видим и обещаните рецепти:
Пълнени тиквички с ориз и зеленчуци
Необходими продукти:
- 4 тиквички
- 1 чаша ориз
- 1 морков, настърган
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 2 домата, обелени и нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Разрежете тиквичките по дължина и издълбате вътрешността им с лъжица.
- В тиган загрете зехтина и запържете лука и чесъна до златисто.
- Добавете моркова, чушката и доматите и гответе за около 5 минути.
- Добавете ориза и 1 чаша вода. Овкусете със сол и черен пипер и оставете сместа да къкри, докато оризът поеме водата.
- Напълнете тиквичките със сместа и ги поставете в тава за печене.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 30-35 минути.
- Сервирайте с магданоз.
Пълнени тиквички с кайма и кашкавал
Необходими продукти:
- 4 тиквички
- 300 г кайма (по избор: телешка, свинска или смесена)
- 1 глава лук, нарязана на ситно
- 1 морков, настърган
- 2 домата, нарязани на ситно
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч.л. червен пипер
- Сол и черен пипер на вкус
- 100 г настърган кашкавал
- 2 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
- Разрежете тиквичките по дължина и издълбайте вътрешността им с лъжица.
- В тиган загрейте зехтина и запържете лука, чесъна и моркова.
- Добавете каймата и разбъркайте добре, докато се раздроби и покафенее.
- Добавете доматите и червения пипер, и оставете да се готви за още 5-7 минути.
- Напълнете тиквичките със сместа и ги поставете в тава за печене.
- Поръсете с настъргания кашкавал и печете в предварително загрята фурна на 180°C за 25-30 минути, докато кашкавалът се разтопи и тиквичките омекнат.
- Пълнени тиквички с киноа и сирене
Пълнени тиквички с киноа и сирене
Необходими продукти:
- 4 тиквички
- 1 чаша киноа
- 2 чаши вода или зеленчуков бульон
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 1 морков, настърган
- 1 червена чушка, нарязана на кубчета
- 100 г сирене фета, обикновено краве сирене или козе сирене
- 2 супени лъжици зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Пресен босилек или магданоз за гарниране
Начин на приготвяне:
- Разрежете тиквичките по дължина и издълбайте вътрешността им с лъжица.
- Сварете киноата във водата или бульона, докато стане готова (около 15 минути).
- В тиган загрейте зехтина и запържи лука, моркова и чушката, докато омекнат.
- Смесете сварената киноа със зеленчуците и натрошеното сиренето. Овкусете със сол и черен пипер.
- Напълнете тиквичките със сместа и ги поставете в тава за печене.
- Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 25-30 минути.
- Гарнирайте с пресен босилек или магданоз преди сервиране.