Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Три топ причини да похапвате по-често грейпфрут

Възползвайте се от уникалните свойства на този плод


Грейпфрутът е познат със своя горчив, но в същото време освежаващ вкус. Той е добър приятел на портокала, спогаждат се идеално и с лимона и ето защо рецептите, които ги съчетават, не са никак малко.

Грейпфрутът за първи път е записан като такъв през далечната 1750 г. от Грифит Хюз - свещеник от Уелс, който пише за уникалния му вкус в книгата си The Natural History of Barbados. Сега плодът се намира по целия свят, като Китай поема водещата роля, произвеждайки 7 пъти повече грейпфрут от следващата в списъка страна САЩ.

Популярният червен сорт на растението е записан като такъв през 1929 г. Той е по-сладък, заради което горчивата му нотка не се усеща толкова силно. Днес обаче голяма част от разновидностите му съществуват и се добиват в лаборатории. В естествената им среда вътрешността на тези цитрусови плодове бива жълта, светлорозова и тъмно червена.

Снимка: Unsplash

Не е необходимо да се изчетем куп неща, за да разберем, че грейпфрутът може да допринесе с достатъчно ползи за здравето. Само половинката от него е способна да ви зареди с витамини, които са ви необходими за силен старт на деня. Нека обаче видим с какво грейпфрута е по-специален и по какви други начини би могъл да е полезен за тялото.

Подпомага на сърцето

През 2012 г. американската асоциация, отговаряща за сърдечното здраве,публикува доклад, който предполага, че диета с високо съдържание на определени флавоноиди - съединения, открити в цитрусовите плодове, включително в грейпфрута - могат да намалят риска от инсулт при жените.

Грейпфрутът още е богат на калий и фибри, както и на антиоксиданти, които спомагат за контрола на кръвното налягане и нивата на холестерола. Изследвания при хора също са показали полезната роля, която този цитрусов плод, и по-специално червеният вид, може да играе за нормализиране на холестерола, особено при тези, страдащи от атеросклероза.

Снимка: iStock by Getty Images

Насърчава работата на мозъка

Има някои обещаващи изследвания за ролята на флавоноидите в храненето, свързани с подобряването на паметта и познавателните способности, както и предотвратяването на невродегенеративни състояния.

Въпреки това все още не може да се каже със сигурност до каква степен яденето на повече грейпфрут ще повлияе по-добрата работа на мозъка. Надяваме се скоро да разберем.

Може да контролира нивата на кръвната захар

Изследвания, проведени с животни, проверяват каква е полезната роля на сока от грейпфрут върху регулиране на нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност. Оказва се, че резултатите в тази посока са положителни, а ако към диетата се включат повече плодове и зеленолистни зеленчуци, се намалява значително рискът от диабет тип 2.

Дайте оценка:

Тагове: грейпфрут

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче