Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сосът от чедър, който ще развълнува храната ви

Приготвя се изключително лесно


Сосът с чедър е пълен с вкус и лесен за приготвяне в домашни условия. Рецептата, която ще ви предложим, е на основата на простичък сос бешамел и настъргано в него сирене, създаващи наситена с аромати смес.

За да бъде още по-привлекателен, сосът се овкусява с горчица на прах, малко сол и черен пипер. Подходящ е както за подправяне на зеленчуци, така и на месо.

Какъв вид чедър да използвате

Почти всеки вид би свършил работа, но се насочете към такова сирене, което има добър вкус, когато го хапвате самостоятелно. Не правете компромис. По-отлежалият чедър се разтапя по-трудно от младия, но единственият вид, който трябва да избягвате, е настърганият. За да не се слепва, той е предварително обработен с целулоза, която възпрепятства топенето и е възможно сосът да остане на бучки.

За какво е подходящ сосът от чедър

  • За задушени зеленчуци: Броколи, карфиол, зелен фасул - всички те, задушени на пара и полети с този ароматен сос, се превръщат в истински приятна топла гарнитура.
  • За Mac&Cheese: Пригответе си лесно това ястие, като смесите соса с 3-4 ч.ч. сварена дребна паста. Прехвърлете в намазнена с масло тавичка, поръсете с галета и още чедър. Запечете за 20-25 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса и ще имате готово ястие с минимум усилия.
  • За сочни сандвичи с пуешко или пилешко: Подрете 4 препечени филии върху хартия за печене. Върху всяка сложете два слайса филе или печено месо и резен домат, след което полейте сандвичите със соса. Пъхнете ги във фурната на програма "Грил", докато сосът стане на мехурчета.

Готовият сос с чедър може да съхранявате покрит и в хладилника до два дни. Ако искате да го притоплите, направете го на средна температура на котлона.

Необходими продукти:

  • 3 с.л. масло
  • 3 с.л. самонабухващо брашно
  • ½ ч.л. сол
  • ¼ ч.л. горчица на прах
  • Щипка черен пипер
  • 1 и ½ ч.ч. прясно мляко
  • 120 г чедър, настърган на едро

Начин на приготвяне:

  1. Разтопете маслото на средна степен на котлона.
  2. Махнете го от огъня и сложете в него брашното, солта, горчицата и черния пипер.
  3. Върнете соса обратно на огъня и гответе за около минута, докато бъркате непрекъснато.
  4. Постепенно добавете млякото и отново бъркайте постоянно до получаването на гладка смес.
  5. Намелете степента на котлона на слаба и оставете сосът да къкри за 5 мин. Не забравяйте да разбърквате често.
  6. Прибавете настъргания чедър и го смесете добре с гъстата смес.
  7. Подправете при нужда с още сол и черен пипер и сервирайте веднага.

Дайте оценка:

Тагове: чедър

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче