Сосът с чедър е пълен с вкус и лесен за приготвяне в домашни условия. Рецептата, която ще ви предложим, е на основата на простичък сос бешамел и настъргано в него сирене, създаващи наситена с аромати смес.
За да бъде още по-привлекателен, сосът се овкусява с горчица на прах, малко сол и черен пипер. Подходящ е както за подправяне на зеленчуци, така и на месо.
Какъв вид чедър да използвате
Почти всеки вид би свършил работа, но се насочете към такова сирене, което има добър вкус, когато го хапвате самостоятелно. Не правете компромис. По-отлежалият чедър се разтапя по-трудно от младия, но единственият вид, който трябва да избягвате, е настърганият. За да не се слепва, той е предварително обработен с целулоза, която възпрепятства топенето и е възможно сосът да остане на бучки.
За какво е подходящ сосът от чедър
- За задушени зеленчуци: Броколи, карфиол, зелен фасул - всички те, задушени на пара и полети с този ароматен сос, се превръщат в истински приятна топла гарнитура.
- За Mac&Cheese: Пригответе си лесно това ястие, като смесите соса с 3-4 ч.ч. сварена дребна паста. Прехвърлете в намазнена с масло тавичка, поръсете с галета и още чедър. Запечете за 20-25 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса и ще имате готово ястие с минимум усилия.
- За сочни сандвичи с пуешко или пилешко: Подрете 4 препечени филии върху хартия за печене. Върху всяка сложете два слайса филе или печено месо и резен домат, след което полейте сандвичите със соса. Пъхнете ги във фурната на програма "Грил", докато сосът стане на мехурчета.
Готовият сос с чедър може да съхранявате покрит и в хладилника до два дни. Ако искате да го притоплите, направете го на средна температура на котлона.
Необходими продукти:
- 3 с.л. масло
- 3 с.л. самонабухващо брашно
- ½ ч.л. сол
- ¼ ч.л. горчица на прах
- Щипка черен пипер
- 1 и ½ ч.ч. прясно мляко
- 120 г чедър, настърган на едро
Начин на приготвяне:
- Разтопете маслото на средна степен на котлона.
- Махнете го от огъня и сложете в него брашното, солта, горчицата и черния пипер.
- Върнете соса обратно на огъня и гответе за около минута, докато бъркате непрекъснато.
- Постепенно добавете млякото и отново бъркайте постоянно до получаването на гладка смес.
- Намелете степента на котлона на слаба и оставете сосът да къкри за 5 мин. Не забравяйте да разбърквате често.
- Прибавете настъргания чедър и го смесете добре с гъстата смес.
- Подправете при нужда с още сол и черен пипер и сервирайте веднага.