Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Скочът и уискито - братя по вид, далечни братовчеди по вкус

Уискито е сред най-предпочитаните спиртни напитки в света. Неговите вариации са безброй и човек лесно би се объркал какво точно да си купи, ако знанията му в тази посока не са достатъчно.

Днес ще видим каква е разликата между уиски и скоч - на пръв поглед две еднакви питиета, които обаче крият съществени разлики по между си. Какви са те, вижте по-надолу.

Уиски

Може би сте обръщали внимание (а може би не), че на английски думата уиски - whiskey и whisky - се изписва по различен начин. И не, не е правописна грешка. Пишат се така, защото whiskey се използва за спиртната напитка, произведена в Ирландия и Съединените щати, докато whisky се вижда на бутилките, чийто произход изхожда от страните Шотландия, Канада и Япония.

Разлика в начина на приготвяне няма, нито във вкусовите им характеристики и изписването на думата не крие някаква по-дълбока причина.

Уискито се прави от ферментирала зърнена каша. Произвежда се в различни региони по света, като за целта се използват няколко вида зърна, включително ечемик, царевица, ръж и пшеница. Всяко от тях придава на крайния продукт своя уникален вкус.

Уискито отлежава в дъбови бъчви, което спомага за развиването на неговия цвят и вкус. Съществуват много видове и категории от тази спиртна напитка, а точният брой може да варира в зависимост от класификацията им.

Подобно на скоча, вкусът на всяко уиски варира според конкретния вид и марка. Можем да кажем, че уискито има смел и сложен вкус, който се влияе от съставките, производствения процес и процесът на стареене. Човек е възможно едновременно да улови дъбови нотки, опушен аромат или карамелен вкус, като понякога те са меки и нежни или точно обратното - смели и дръзки.

Уискито обикновено се пие чисто, с кубчета лед или смесено в коктейли.

Скоч

Скочът е вид уиски, чието родно място е Шотландия. Напитката може да се нарича така единствено, ако е произведена и бутилирана в петте официални дестилационни региона на страната - Хайлендс, Лоулендс, Айлей, Спейсайд и Кембълтаун.

Шотландското уиски се смята за еталон за качество на тази алкохолна напитка и неговата дестилация е строго регулирана. Най-важното, което трябва да се спазва, за да бъде наречено едно уиски скоч, е задължително то да бъде произведено на територията на Шотландия и да отлежава в дъбови бъчви поне три години.

Най-често срещаните видове скоч са single malt (единичен малц), single grain (от едно зърно), blended malt (смесен малц) и blended grain (смесен зърнен скоч).

Единичният малц е скоч, направен в една дестилерия. За това отлежало уиски е използван единствено малцов ечемик и вода и в никакъв случай не съдържа други зърнени храни. Това не се отнася обаче за алкохолната напитка от едно зърно. В нея, освен малцов ечемик, се добавят допълнителни зърнени дестилати.

Най-рядко срещаният вид скоч е този от смесен малц. Той се получава, когато се смесят няколко вида уиски от различни дестилерии. Създаването на смесения зърнен скоч е подобно на предходния вид, с тази разлика, че тук се взимат две или повече шотландски уискита от едно зърно, които са произведени от най-малко две отделни дестилерии.

Като цяло скочът има богат, сложен вкус, повлиян от съставките и дъбовите бъчви. Някои хора го описват като опушен и землист, а други добавят към него плодови и ядкови нотки.

Скочът обикновено се консумира като уискито - чист, с бучки лед или смесен в коктейли.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче