С течение на времето хумусът започва да привлича все повече внимание и интерес към себе си и хората търсят още повече начини да го направят част от своето ежедневие. Постепенно ставаме свидетели на една нова трансформация на хумуса. Този път той е комбиниран с по-сладки вкусове като фъстъчено масло, бисквитено тесто, дори и шоколад. От съвсем обикновена, но много питателна разядка хумусът изведнъж се оказва първокласен десерт. Може да се използва за направата на кремове със сладък вкус, както и на разхладителни шейкове.
Хумусният шейк има консистенцията на млечен шейк, но е без глутен, без добавена захар и е пълен с протеини, фибри и витамини, въпреки че е с ниско съдържание на калории. Удобен е за кулинарите, защото се прави и с много малко съставки.
За по-любопитните, ето добър пример как може лесно да се приготви една от многото разновидности на напитката. Ще разгледаме рецептата за шейк от хумус, шоколад и банан. За разлика от традиционния пикантен хумус със съставки като сол, чесън и лимон, този веган шейк без млечни продукти е естествено подсладен с фурми и е с високо съдържание на протеини и фибри. И никой няма да може да познае какво има в него.
Регулирайте сладостта, като добавите още фурми, ако желаете.
Какво ще ви трябва:
- 1 чаша неподсладено бадемово мляко с вкус на ванилия
- ½ чаша консервиран нахут, отцеден и изплакнат
- 4 фурми, без костилките
- 1 среден замразен банан, нарязан на 4 парчета
- 2 с.л. тахан
- 1 с.л. неподсладено какао на прах
- ¼ ч.л. смляна канела
Как да го приговите:
Даже е прекалено елементарно. Смесете всички продукти в блендер и ги мискирайте за поне 30 сек. След това оставете в хладилник за 15 до 30 мин. и сервирайте. Стъпката с охлаждането, разбира се, може да се пропусне, но не е същото!
Забележка: Ако не разполагате с тахан, можете да го замените с кашу, сллънчоглед или бадемово масло.