Кулинарията по света е изключително разнообразна и предлага ястия, които варират от вкусни и изискани до откровено странни и отблъскващи. За някои хора определени храни могат да изглеждат екзотични, но за други те представляват истинско предизвикателство за стомаха. В този текст ще разгледаме десетте най-отблъскващи храни, които някои култури смятат за деликатес, а други биха избягвали на всяка цена.
Ще се въздържим от публикуването на изображения, за да позволим на въображението ви да се развихри. Да започваме!
Супа от кръв, Виетнам
Виетнамците са известни със своята традиция да консумират супа от сурова кръв. Обикновено се прави от свинска или патешка, като се овкусява с малко подправки и билки. Супата се сервира студена и обикновено е желирана заради естествените свойства на плазмата в нея, която след охлаждане се втвърдява. Ястието, меко казано, може да е доста отблъскващо за някои хора.
Сурова херинга, Холандия
Докато херингата е обичайна риба в много европейски кухни, в Холандия тя често се консумира в суров вид. Хората я хващат за опашката и директно я пускат в устата си. Макар за холандците това да е деликатес, миризмата и текстурата на суровата риба са непоносими за мнозина.
Касу Марцу, Италия
Касу Марцу е сирене от Сардиния, което буквално е оставено да ферментира до такава степен, че в него се развиват живи ларви на мухи. Тези ларви разграждат мазнините в сиренето, правейки го изключително меко и кремообразно. Мнозина се отвращават от идеята да ядат сирене с живи насекоми в него, но в Сардиния това е културно наследство.
Сюрщрьоминг, Швеция
Този традиционен шведски деликатес представлява ферментирала херинга, известна с една от най-силните миризми в света. Консервите със сюрщрьоминг често се отварят на открито поради ужасната миризма. Въпреки това, за някои шведи това е чудесен начин да съхраняват риба, макар повечето туристи дори да не могат да си помислят да я опитат.
Балут, Филипини
Балут е варено яйце с развит ембрион на пиле или патица в него. Ембрионът е с формата на малко пиле и съдържа пера, кости и органи. Във Филипините балут се смята за изключително питателна храна. А вие бихте ли опитали?
Кивиак, Гренландия
Кивиак е традиционно ескимоско ястие, което се приготвя, като се поставят малки птици в тюленова кожа и се оставят да ферментират под земята за няколко месеца. Процесът на ферментация придава на месото остър и гнил вкус, който малцина могат да издържат. За ескимосите това е ценен източник на протеини през зимата.
Хакарл, Исландия
Хакарл е ферментирала акула, чиято миризма е описвана като подобна на амоняк. Процесът на приготвяне включва заравяне на акулата в пясъка и оставяне да ферментира за няколко месеца. Дори ароматът да е силно отблъскващ, за исландците това е традиционен деликатес.
Санс накджи, Южна Корея
Санс Накджи е ястие, при което живи октоподи се нарязват и веднага се сервират. Макар да е трудно да се повярва, пипалата на октопода продължават да се движат, дори след като са нарязани, което прави яденето му истинско предизвикателство. Освен това има опасност от задавяне, защото пипалата все още могат да се залепят за гърлото.
Салатата от мравки, Колумбия
В някои райони на Колумбия се приготвя салата, включваща огромни мравки. Те се изпичат и сервират като хрупкаво предястие. Въпреки че за местните те са източник на протеини и се консумират с удоволствие, е трудно да се приеме идеята да се консумират насекоми по този начин.
Фугу, Япония
Фугу е риба, известна с токсичните си свойства. Ако не се приготви правилно, тя може да бъде смъртоносна, тъй като съдържа силен невротоксин в някои от органите си. Тази идея обаче не притеснява японците. За тях фугу е деликатес.