Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ползи от печените бадеми и как да ги включите във вашите салати

Консумирайте ги редовно и ще бъдете по-здрави

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Бадемите са отличен избор за закуска поради високото им съдържание на полезни мазнини, фибри и протеини. Освен това те предлагат множество ползи за здравето, включително контрола над теглото, подобряване работата на сърцето и заздравяването на костите. Един лесен начин да им се насладите е като ги изпечете със сол, което ще подобри и техния вкус. По този начин те могат да се използват и в редица свежи салати за обяд или вечеря.

Ползи от печените солени бадеми

Богати на хранителни вещества: Печените бадеми са отличен източник на много основни витамини и минерали, включително магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, цинк, мед, манган, витамин Е, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, пантотенова киселина, биотин , витамин B6, витамин C, витамин А, бета-каротин, калциферол и холин.

Държат ни стройни и фини: Консумирането им като част от балансирана диета може да помогне в борбата срещу затлъстяването. Те са с високо съдържание на фибри, които ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време, намалявайки желанието за преяждане. Освен това те съдържат полезни мазнини, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и така предотвратяват внезапни пристъпи на глад.

За здраво сърце: Печените бадеми са пълни със здравословни мононенаситени и полиненаситени мазнини, които спомагат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол. Това помага за поддържането на здраво сърце и намалява риска от сърдечни заболявания.

Здрави кости: Редовната консумация на печени бадеми може да допринесе за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза, тъй като те са богати на калций, магнезий и фосфор.

Подобряват храносмилането: Високото им съдържание на фибри подпомага храносмилането, подобрява перисталтиката и предотвратява запека.

Снимка: iStock by Getty Images

Да си ги приготвите сами у дома е изключително лесно. В текста по-долу ще разберете как да го направите стъпка по стъпка:

И сега - няколко идеи за използване на печени солени бадеми в салати

Класическа гръцка салата: Добавете шепа печени солени бадеми към в купа с домати, краставици, лук, чушки, черни маслини и сирене. Овкусете със зехтин, лимонов сок и пресен джоджен.

Салата с киноа и спанак: Сварете чаена чаша киноа и я комбинирайте с нарязан спанак, чери домати, натрошено синьо сирене и печени солени бадеми. Направете дресинг със смес от зехтин, балсамов оцет и мед.

Салата с риба тон: Ще са ви необходими консерва риба тон в растително масло или зехтин, твърдо сварени яйца, моркови на лентички, целина, грах, печени бадеми и цедено кисело мляко. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок.

Киноа и сушени плодове: Смесете варена киноа, спанак, ябълки, сушени боровинки, стафиди и печени бадеми. Залейте с дресинг от зехтин, лимонов сок и мед.

Киноа и зеленчуци: Комбинирайте варена киноа, броколи, чушки, чери домати и авокадо. Овкусете със зехтин, лимонов сок и малко изцеден лайм. Поръсете с натрошени печени бадеми.

Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин домати краставици чери домати моркови целина ябълки боровинки стафиди яйца чушки джоджен цедено кисело мляко бадеми лимонов сок мед сирене маслини спанак авокадо броколи балсамов оцет лайм грах синьо сирене риба тон киноа кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче