Бадемите са отличен избор за закуска поради високото им съдържание на полезни мазнини, фибри и протеини. Освен това те предлагат множество ползи за здравето, включително контрола над теглото, подобряване работата на сърцето и заздравяването на костите. Един лесен начин да им се насладите е като ги изпечете със сол, което ще подобри и техния вкус. По този начин те могат да се използват и в редица свежи салати за обяд или вечеря.
Ползи от печените солени бадеми
Богати на хранителни вещества: Печените бадеми са отличен източник на много основни витамини и минерали, включително магнезий, калий, калций, желязо, фосфор, цинк, мед, манган, витамин Е, тиамин, рибофлавин, ниацин, фолат, пантотенова киселина, биотин , витамин B6, витамин C, витамин А, бета-каротин, калциферол и холин.
Държат ни стройни и фини: Консумирането им като част от балансирана диета може да помогне в борбата срещу затлъстяването. Те са с високо съдържание на фибри, които ни карат да се чувстваме сити за по-дълго време, намалявайки желанието за преяждане. Освен това те съдържат полезни мазнини, които помагат за контролиране на нивата на кръвната захар и така предотвратяват внезапни пристъпи на глад.
За здраво сърце: Печените бадеми са пълни със здравословни мононенаситени и полиненаситени мазнини, които спомагат за понижаване на лошия холестерол и повишаване на добрия холестерол. Това помага за поддържането на здраво сърце и намалява риска от сърдечни заболявания.
Здрави кости: Редовната консумация на печени бадеми може да допринесе за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза, тъй като те са богати на калций, магнезий и фосфор.
Подобряват храносмилането: Високото им съдържание на фибри подпомага храносмилането, подобрява перисталтиката и предотвратява запека.
Да си ги приготвите сами у дома е изключително лесно. В текста по-долу ще разберете как да го направите стъпка по стъпка:
И сега - няколко идеи за използване на печени солени бадеми в салати
Класическа гръцка салата: Добавете шепа печени солени бадеми към в купа с домати, краставици, лук, чушки, черни маслини и сирене. Овкусете със зехтин, лимонов сок и пресен джоджен.
Салата с киноа и спанак: Сварете чаена чаша киноа и я комбинирайте с нарязан спанак, чери домати, натрошено синьо сирене и печени солени бадеми. Направете дресинг със смес от зехтин, балсамов оцет и мед.
Салата с риба тон: Ще са ви необходими консерва риба тон в растително масло или зехтин, твърдо сварени яйца, моркови на лентички, целина, грах, печени бадеми и цедено кисело мляко. Подправете със сол, черен пипер и лимонов сок.
Киноа и сушени плодове: Смесете варена киноа, спанак, ябълки, сушени боровинки, стафиди и печени бадеми. Залейте с дресинг от зехтин, лимонов сок и мед.
Киноа и зеленчуци: Комбинирайте варена киноа, броколи, чушки, чери домати и авокадо. Овкусете със зехтин, лимонов сок и малко изцеден лайм. Поръсете с натрошени печени бадеми.
Да ви е сладко!