Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Полезна ли е наистина горещата вода с лимон: 5 мита за здравословния живот

А вие знаете ли кои са те?


Независимо дали говорим за съвет от уста на уста или модерен тренд, много от хората придобиват така наречените "здравословни навици", които могат да се окажат не толкова полезни за тялото, колкото изглеждат.

Малко уиски преди лягане ще подобри съня, а чаша сок от червена боровинка ще спре инфекцията на пикочните пътища - тези твърдения обикалят интернет пространството, но доколко трябва да им се доверяваме? Нека видим.

Мит 1: Добре е да започваме деня с чаша гореща вода с лимон

Тази напитка е често препоръчвана в здравословните диети. Оказва се обаче, че тя може не само да помогне на организма, но и да му навреди.

"Лимонът е киселина и ако пиете гореща вода с лимон в продължение на много години, тя може да повреди емайла на зъбите ви", казва за Би Би Си британският зъболекар Викас Приня. По думите му така те биха придобили жълтеникав цвят.

За да избегнете посочените последици, денталният специалист съветва напитката да се изпива наведнъж или да се използва сламка. Така ще намалите значително досега на горещата вода с лимон до зъбите ви.

Мит 2: Натуралните заместители на захар, като сироп от агаве например, са по-здравословни от бялата захар

Все по-модерни стават алтернативните начини за подслаждане на храни и напитки заради твърденията, че бялата кристална захар е вредна за тялото. Сред тях ще срещнем кокосовата захар, сиропа от агаве и кленовия сироп. Но дали те са толкова безобидни, колкото си мислим.

"В биохимичния си състав бялата захар и нейните заместители са доста сходни. Трапезната захар се състои от два вида захари - глюкоза и фруктоза, които се съдържат и в нейните алтернативи", обяснява диетологът Карън Нюби.

Медът например може да има в незначителни количества допълнителни микроелемнти, но по думите ѝ "много естествени алтернативи на захарта са точно толкова обработени, колкото бялата захар".

Мит 3: Чаша сок от червена боровинка лекува цистит

Поколения жени посягат към чаша сок от тези малки червени плодове, когато усетят първите признаци на цистит. Но действа ли наистина този метод?

Много от специалистите отхвърлят това твърдение и препоръчват по-скоро да се увеличи приемът на вода, за да се изхвърлят бактериите, попаднали в пикочните пътища. Със сигурност, сокът от червена боровинка, който купувате от магазина за хранителни стоки, няма да свърши никаква работа, тъй като той е пълен със захар, а в основата си съдържа минимално количество концентрат от червена боровинка. В аптеките и в специализираните магазини за здравословни храни ще намерите специални за целта сокове. Преди да прибегнете към тях обаче консултирайте се с лекар и разберете каква е истинската причина за неразположенията ви в пикочните пътища.

Мит 4: Алкохолът ще ви помогне да заспите по-бързо

Чашка твърд алкохол преди лягане ще ви накара да се отпуснете, но качеството на съня ви ще се влоши.

"Хората смятат, че алкохолът влияе добре на съня, защото ще им помогне да заспят по-бързо. Но той ще наруши качеството му и по-наблюдателните биха забелязали, че нощните събуждания ще зачестят", казва експертът по съня Линдзи Браунинг.

Алкохолът намалява количеството от REM стадия на съня, продължава тя, което би накарало човек да се чувства по-уморен на следващия ден.

За да подобрите спането през нощта, консумирайте богати на протеин храни, съветва специалистът. Те съдържат триптофан, който тялото използва за производството на мелатонин. Сред тях са птичето месо, млякото, сьомгата, овесът, тофуто и яйцата.

Мит 5: По-добре е да миете зъбите си след закуска, а не преди това

Звучи логично, но този навик може да влоши здравето на зъбите.

"След като хапнете или пиете нещо, средата в устата ви ще бъде по-кисела, тъй като слюнката няма да има време да върне нивото на pH-то до неутрално", казва д-р Приня.

Ако миете зъбите си, когато в устната кухина има остатъчни киселини, зъбите са по-неустойчиви и могат да се развалят по-лесно. Затова според специалиста е добре да изчакате 30 минути след хранене, преди да посегнете към четката за зъби. Не можете ли да издържите толкова време, използвайте вода за уста без алкохол. Така ще измиете лесно остатъците от храна, но няма да повредите емайла на зъбите си.

И последно - когато станете, отидете и първо се погрижете за хигиената на устата. Използвайте конец за зъби, уред за почистване на език, вода за уста, след което измийте зъбите си. Така ще гарантирате здравето им за дълги години напред.

Дайте оценка:

Тагове: лимон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче