Печурките са едни от най-консумираните гъби в света. Често може да ги срещнете в пици, омлети, паста, ризото, в супи и салати. Освен това цената им е повече от достъпна, имат мек вкус, като това ги прави доста предпочитани.
Тази гъба може да се консумира сурова, да се пържи, сотира, да се пече на скара и във фурната, както и да се задушава и вари. Тя има по-високо съдържание на вода, за разлика от своите по-големи събратя, което означава, че готвенето ѝ отнема повече време. То пък от своя страна ѝ помага да добие плътна и месеста текстура.
Все още съществува спорът дали гъбите трябва да са мият преди готвене или само да се изчистят от пръстта с помощта на четка, за да не абсорбират водата. Според сайта The Spruce Eats гъбите съдържат 92 % вода. Ако ги накиснете за известно време, те може да поемат известно количество течност, но тя няма да има осезаем ефект върху качеството им.
За да не прибягват до водата, някои готвачи предпочитат беленето. За някои представители на гъбите то е наложително, тъй като горният слой на шапката им може да бъде жилав. При печурките това не е задължително. Бързото изплакване с вода върши повече от чудесна работа.
Работата с тези гъби е лесна. Нарязването им не изисква голям натиск на ножа, но месото им е деликатно, затова трябва да се борави внимателно. Имайте предвид, че те лесно се натъртват и когато това се случи, мястото порозовява, след което става кафяво.
Използвайте печурките в тестени ястия, салати, супи, сосове, бургери, за гарнитура, сотирани в масло, особено заедно с печено месо.
Тъй като гъбите съдържат много вода, те плесенясват бързо и стават слузести. Най-добрият начин да избегнете това е да ги използвате възможно най-бързо, след като ги купите. Може да ги съхранявате в хладилник до два-три дни, при условие, че не са увити в пластмасова опаковка, която задържа влагата. Като цяло избягвайте да съхранявате цели гъби в найлонова торба.
За да запазите тяхната свежест, приберете ги в чекмеджето на хладилника върху парче кухненска хартия. Ако ги купувате нарязани, махнете фолиото от тарелката и ги поставете на същото място непокрити.
А сега нека видим няколко вкусни рецепти с печурки, с които да им се насладите.