Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печурките - любимите гъби на целия свят

Трябва ли да ги миете и как е добре да ги съхранявате за по-дълго време


Печурките са едни от най-консумираните гъби в света. Често може да ги срещнете в пици, омлети, паста, ризото, в супи и салати. Освен това цената им е повече от достъпна, имат мек вкус, като това ги прави доста предпочитани.

Тази гъба може да се консумира сурова, да се пържи, сотира, да се пече на скара и във фурната, както и да се задушава и вари. Тя има по-високо съдържание на вода, за разлика от своите по-големи събратя, което означава, че готвенето ѝ отнема повече време. То пък от своя страна ѝ помага да добие плътна и месеста текстура.

Все още съществува спорът дали гъбите трябва да са мият преди готвене или само да се изчистят от пръстта с помощта на четка, за да не абсорбират водата. Според сайта The Spruce Eats гъбите съдържат 92 % вода. Ако ги накиснете за известно време, те може да поемат известно количество течност, но тя няма да има осезаем ефект върху качеството им.

Снимка: Unsplash

За да не прибягват до водата, някои готвачи предпочитат беленето. За някои представители на гъбите то е наложително, тъй като горният слой на шапката им може да бъде жилав. При печурките това не е задължително. Бързото изплакване с вода върши повече от чудесна работа.

Работата с тези гъби е лесна. Нарязването им не изисква голям натиск на ножа, но месото им е деликатно, затова трябва да се борави внимателно. Имайте предвид, че те лесно се натъртват и когато това се случи, мястото порозовява, след което става кафяво.

Използвайте печурките в тестени ястия, салати, супи, сосове, бургери, за гарнитура, сотирани в масло, особено заедно с печено месо.

Тъй като гъбите съдържат много вода, те плесенясват бързо и стават слузести. Най-добрият начин да избегнете това е да ги използвате възможно най-бързо, след като ги купите. Може да ги съхранявате в хладилник до два-три дни, при условие, че не са увити в пластмасова опаковка, която задържа влагата. Като цяло избягвайте да съхранявате цели гъби в найлонова торба.

За да запазите тяхната свежест, приберете ги в чекмеджето на хладилника върху парче кухненска хартия. Ако ги купувате нарязани, махнете фолиото от тарелката и ги поставете на същото място непокрити.

А сега нека видим няколко вкусни рецепти с печурки, с които да им се насладите.

Дайте оценка:

Тагове: гъби печурки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче