Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От манастирската кухня до кулинарния гений: Изкушението на френския макарон

Едва ли съществува някой, който да не иска да ги опита веднага, щом ги види

Френските макарони, известни със своята изтънченост и разнообразие от вкусове, имат не по-малко интригуваща, дълга и интересна история.

Пътешествието на този сладък деликатес до наши дни започва още през XVI век, като всяка епоха добавя към него своите уникални щрихи.

Нека се върнем в 1533 г., когато Катерина де Медичи, по-късно известна най-вече с жестоките събития около Вартоломеевата нощ, се омъжва за френския крал Анри II. С идването си във Франция тя взима със себе си италиански сладкари, които въвеждат кралския френски двор във вкуса на макароните.

Видът им тогава няма почти нищо общо със сладките, които виждаме днес да красят витрините на магазините. Те представлявали обикновени бадемови бисквити, приготвени от бадемово брашно, захар и яйчни белтъци. Текстурата им била мека и дъвчаща, а вкусът - наситено бадемов.

Първообразът на френските макарони бързо се превърнал в любимо лакомство сред кралското семейство и аристокрацията.

Снимка: Unsplash

Век по-късно макароните продължили да се радват на популярност сред френската аристокрация. Те се приготвяли в различни манастири и абатства, където монахините ги превърнали в част от своята кулинарна традиция. В този период дребните сладки все още били сравнително прости по състав, но тяхната рецепта започнала да се развива и усъвършенства, като вкусът и текстурата останали ключовите елементи, които се търсят до днес.

През XVIII век макароните достигат ново ниво на своята популярност, благодарение на две монахини от френския град Нанси - Маргюрит Гайо и Мари Морло.

Снимка: iStock by Getty Images

След Френската революция и разпускането на религиозните ордени през 1792 г., монахините започнали да приготвят и продават от дребните сладкиши, за да се издържат. Техните макарони, известни като Macarons des Sœurs ("Макароните на сестрите", бел. ред.), бързо придобили сериозна известност сред местното население и туристите. Видът на сладките бил все още опростен - без пълнеж, но с изключително наситен бадемов вкус и характерна напукана повърхност.

Една от най-интересните истории от този период се свързва с френската кралица Мария Антоанета, която се славела със своето пристрастяване към макароните.

Легендата разказва как тя обожавала тези сладкиши и често ги поръчвала от Версайския дворец. Дори по време на революцията, когато кралското семейство било затворено в Тюйлери, се твърди, че продължавала да получава своите любими макарони.

Както казахме, първоначалният вид на тези сладки доста се различавал от този, който познаваме днес. Цветните макарони с пълнеж са създадени през 1930 г. от френския сладкар Пиер Десфонтенс. Той прави истинска революция, съединявайки две от бисквитките с ганаш, като така създава станалия известен в почти цял свят парижки макарон.

Снимка: iStock by Getty Images

Този иновативен подход на Десфонтес бързо намерил признание сред сладкарите и гурме обществото. Парижкият макарон станал не просто популярен сладкиш, а се превърнал в икона на френската кулинарна изтънченост. И така, благодарение на таланта и визията на кулинара, парижките макарони получили нова жизнена сила.

За приготвяне на тези сладки са необходими следните основни съставки: бадемово брашно, пудра захар, белтъци, захар и сладкарски бои, ако искате да превърнете тези мини сладкиши в истински триумф за сетивата.

Процесът на приготвянето им включва внимателното смесване на бадемовото брашно и пудра захарта, разбиването на белтъците със захар до твърди върхове и внимателно смесване на сухите с течните съставки. Тестото се слага в шприц и се шприцова върху хартия за печене, след което оформените бисквитки се изпичат, или по-скоро се оставят да изсъхнат в слаба фурна до готовност.

Снимка: Unsplash

Съвременните макарони могат да имат най-различни пълнежи, като най-популярните включват шоколадов ганаш, маслен крем, плодови конфитюри и лимонов крем. Тези изтънчени сладкиши се произвеждат вече повече от 400 години и днес има множество разновидности, които се различават по вкус, цвят и пълнеж. Едно от нещата, с които са известни, е трудността им на приготвяне. Ето защо, ако не сте наясно с някои от тънкостите, вероятността да не получите желаната визия и текстура на макароните в домашни условия е голяма.

Предстои ли ви пътуване до Франция, може да посетите някои от най-известните места, където макароните са истинско произведение на изкуството - Ladurée, Pierre Hermé и Carette в Париж и Maison des Sœurs Macarons в Нанси. Те са символ на изтънчеността, съчетавайки в себе си история, традиции и вкусове, които ще ви разтърсят.

Дайте оценка:

Тагове: Френско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче