Трапистката бира се произвежда само от монаси и е много търсена поради високото си качество и ограничената си наличност. В света има само няколко манастира, които продават автентична трапистка бира. Най-популярните видове от нея са произвеждани предимно в Белгия.
Трапистите произлизат от Ордена на цистерцианците - римокатолическа религиозна организация, основана в Ла Трап, Франция. От Средновековието цистерцианците изработват собствена продукция, но само в количества, които да задоволяват собствените им нужи и тези на местната общност. Религията им забранява по-големи мащаби и търсенето на търговска облага. Стоките варират от бира, та чак до конфитюри и желета. Дори и днес, парите, направени от бирата, се използват единствено за поддържане на дадения манастир и за подпомагането на благотворителни каузи.
Истинската трапистка бира винаги включва надписа "Автентичен трапистки продукт" върху етикета. Мярката се налага заради нарастналата популярност на продукта и многото му имитации.
Едно от правилата за производството на напитката включва условието тя да е сварена между стените на съответния манастир. Качеството също е силно контролирано и монасите развиват собствено земеделие, за да го постигнат. Повечето трапистки бири биват съхранявани в бутилки, следователно получават своята карбонизация директно от живите дрожди. Може да е трудно да се опише какъв е вкусът на този вид бира, тъй като всеки манастир има своя собствена уникална технология. Но сериозната отдаденост на монасите гарантира, че бирата винаги е с най-високо качество. Освен това, всеки от манастирите произвежда и собствена, специално проектирана чаша, която не прилича на традиционните, а предназначението ѝ е да подобри изживяването от консумацията.
В наши дни траписткото пиво е навлязло и в масовото производство, а някои от най-известните марки са La Trappe, Orval, Rochefort, Gregorius, Spencer, Chimay, Westmalle и Zundert.