Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Най-странните традиции и забрани в менюто на британското кралско семейство

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

Членовете на британското кралско семейство вероятно не знаят къде се намират хладилниците в дворците и резиденциите им и едва ли някога са тършували в тях посред нощ. За сметка на това пък разполагат с цяла армия лични готвачи, които 24/7 да угаждат на кулинарните им прищевки и капризи.

Цялото кралско семейство продължава да се съобразява с въведените от покойната Елизабет II правила, що се отнася до храната им. Още преди десетилетия тя забранява в ястията, които се поднасят на трапезата, да присъстват чесън и лук. Причината е силният аромат и натрапчив послевкус, който оставят.

Отдавна храна табу в дворците са и мидите, както и черупчестите морски дарове, тъй като носят огромни рискове от хранителни отравяния.

На британското кралско семейство от 2008 г. насам не се сервира и гъши дроб. Прочутият френски деликатес е отхвърлен от менюто им по нареждане на настоящия крал Чарлз, тогава все още принц, тъй като смятал, че изисканото блюдо е свързано с нехуманно отношение към животните.

Суровото месо също отсъства от дворцовите маси. На всички членове на кралското семейство във Великобритания им е строго забранено дори да опитват ястия, в които има несготвени месни продукти, като тартар. Онези, които харесват реър стекове, трябват да се задоволят с поне мидиъм степен на термична обработка.

В Бъкингамския дворец всеки ден се изготвя меню, което трябва да бъде одобрено от краля или кралицата. До скоро това е било ежедневно задължение на Елизабет II, за което днес отговаря Чарлз. От изготвения списък той избира ястията, които да се приготвят, а поръчката се внася в кухнята. В случай, че опциите не му допаднат, менюто може да се обнови до два или три пъти в деня.

Кралското семейство предпочита храната, която идва от земята около техните имоти.

Дивите птици, като фазани, диви кокошки и яребици са сред любимите им деликатеси. Любопитна подробност е, че менюто се мени спрямо двореца, в който аристократите се намират.

В Бъкингам кухненските помещения са изключително отдалечени от кралските покои, а когато са там, членовете на семейството са по-натоварени и не проявяват особено отношение към храната си.

В Балморал, където е място за отдих и забавления, често се случвало дори да проявяват желание сами да си направят барбекю. Покойният крал Филип обичал да се подвизава зад грила. Често слизал и в кухнята, за да попита дали има прясно уловена риба. Кралица Елизабет II пък лично беряла ягоди с внуците си от градините на двореца, отнасяла ги на готвачите и заръчвала да приготвят десерт с тях.

Храненията на кралската фамилия са съпроводени и с определени правила по отношение на етикета.

По протокол за закуска, обяд и следобеден чай те могат да носят ежедневното си облекло, но за вечеря трябва задължително да са с официални тоалети, ако кралят или кралицата са на масата. Часът за вечерно хранене е строго определен и винаги е 20.30 ч.

Ако на някого му се наложи да използва тоалетната по време на хранене, казва само: "Извинете ме!". Той не обяснява къде или защо отива. Но преди да го направи, кръстосва ножа и вилицата върху чинията, за да покаже на персонала, че все още не е приключил с ястието. Ако пък се е нахранил, сигнализира, оставяйки ножа и вилицата върху чинията, но без да ги кръстосва. Дръжките им трябва винаги да сочат към долната дясна част на чинията.

По време на хранене членовете на английското кралско семейство използват салфетките по специфичен начин. Сгъват ги на половина, а когато им трябват, използват вътрешната част да изтрият устните си. Така предпазват дрехите си от накапване и не позволяват да се види колко са се изцапали по време на хранене.

Когато кралят или кралицата приключат с вечерята, всички останали на масата също трябва да са готови. Никога обаче не бива да си тръгват преди това. Местата за сядане около масата са строго определени и има специален екип, който отговаря за тях. Има и правила с кого и по кое време може да се разговаря.

С още повече особености на протокола е обременена коледната вечеря на кралското семейство, която е сред най-официалните в годината.

От 1952 г. насам, с малки изключения, фамилията празнува Коледа в Сaндрингам, на около 150 км от Лондон. В двореца съществува дългогодишна традиция да се претеглят членовете на семейството преди и след коледното угощение на античен комплект везни. Още от времето на крал Едуард VII, претеглянето измерва дали гостите наистина са се насладили на посещението си. Целта е достигната, ако човекът е наддал 3 фунта, т.е. около 1,5 кг.

В коледната сутрин и преди задължителната църковна служба се започва с типичната английска закуска: яйца, наденица, боб, гъби, бекон, препечен хляб. След службата е време за големия коледен обяд, който включва салата, разнообразие от печено месо, варени зеленчуци - пащърнак, моркови, брюкселско зеле, както и различни предястия с картофи. Назад в годините винаги е имало по 3 цели печени пуйки - 1 за възрастните, хранещи се в голямата трапезария, 1 за подрастващите принцове и принцеси и 1 за обслужващия кралски персонал. Десертът е домашен коледен пудинг, украсен с джел и напоен с бренди, поднесен пламтящ в кралската трапезария.

След засищащия коледен обяд семейството излиза на кратка разходка, само за да се върне обратно в 15:00 часа и да се наслади на следобедния чай, поднесен с кекс със захаросани плодове, сконове и различни видове мини сандвичи. Празничната вечеря не отстъпва по пищност на обяда. Тя е тип "шведска маса", на която се поднасят 15-20 различни ястия.

Дайте оценка:

Тагове: миди моркови бекон хляб боб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче