В мига, в който се отворят тежките врати на сграда в груба постиндустриална улица, навлизате в тъмно пространство, изпълнено с чудеса. Първите стъпки в ресторант Alchemist в Копенхаген, удостоен с две звезди "Мишлен", е като да попаднете в заешка дупка.
В луксозния салон, където на гостите се сервират първите няколко блюда, прозорец към кухненската лаборатория осветява буркани със съставки на задната стена. След това се пренасяте в куполно пространство, където пластмасовите торбички танцуват като медузи в "океана" над вас, а гостите опитват от около 40 главозамаймащи странни хапки.
Омар в маслен сос, билки, подредени във формата на профила на Ханс Кристиан Андерсен, които се разтварят, когато върху тях се излее супа. Чудесна кръгла снежна топка, която, когато я опиташ, има вкус на зрял домат. Силиконова лъжица във формата на език, която трябва да оближете, за да откриете вкуса ѝ на цариградско грозде и тиквени семки. Суров морски таралеж от Фарьорските острови, смесен с фоа гра, за да се получи текстура като коприна.
Когато се сервира напитка, съдържаща биолуминесценция, извлечена от медузи, светлините се приглушават, за да може тя да заблести.
Създаването на сюрреалистично преживяване е за малцината привилегировани, които могат да се хранят тук - менюто струва 4600 датски крони (609 евро) на човек без напитките, а билетите, пуснати в продажба три месеца предварително, се разпродават за секунди.
Главният готвач Расмус Мунк обаче има и по-важни задачи. За него не е достатъчно да създаде ресторант с две звезди "Мишлен", включен в списъка на 50-те най-добри ресторанта в света, той иска да промени начина, по който мислим за храната. "Искаме хората да разбират работата, която вършим, и за целта наистина се занимаваме с разказване на истории", казва той.
И действително разказва странни истории. Ястията представят "глада" в най-смущаващия му вид. Тънки сребърни ребра са покрити с месо от заек, сладолед с форма на капка кръв, сервиран с QR код, който се свързва с идеята за донорството на органи, и пилешко краче, представено в клетка с точните пропорции на клетката на пиле, отглеждано в заводски условия, докато куполовидният таван се изпълва с видео на метални клетки, които се блъскат една в друга.
Други ястия засягат темата за устойчивостта и биоразнообразието - фарьорският морски таралеж е инвазивен вид, който унищожава подводната растителност, поради което консумирането му е акт на опазване на околната среда; ястието с коприва и пеперуди е разработено, след като изследователският екип осъзнава потенциала на отглеждането на богатите на протеини насекоми. Това е повече от театър - от 2020 г. насам близо 13 000 гости са използвали QR кода за даряване на органи. Не е ясно дали всички са изразили наистина волята си да дарят органите си.
Цялата статия можете да прочетете в Trip.