Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ментата - лек от природата, който можем да отглежаме лесно у дома

Тя е чудесна в ястия, салати, супи, напитки и какво ли още не


Ментата е едно от най-старите и най-широко използваните растения в световен мащаб, познато със своите освежаващи и лечебни свойства. Произходът му се свързва с Европа и Близкия Изток, но днес ментата се отглежда и консумира в много страни по света.

Прясната мента не само придава свежест на ястия и напитки, но също така предлага редица здравословни ползи, тъй като е богата на различни витамини и нутриенти, които я правят изключително полезна за тялото. Тя съдържа витамини A, C и B, както и минерали като желязо, калций и калий.

Нутриентите в ментата включват също фибри, които подпомагат храносмилането, и етерични масла като ментол, известен със своите успокояващи и освежаващи свойства. Ментата може да помогне при стомашни неразположения, да облекчи симптомите на настинка и грип и дори да подобри дишането и концентрацията.

Защо е полезно да консумираме мента

Похапването на прясна мента може да има множество ползи за здравето. Тя подпомага храносмилането, облекчава стомашни болки и намалява симптомите на синдрома на раздразненото черво. Тази билка има също антибактериални свойства, които могат да помогнат за поддържане на устната хигиена и да предотвратят лошия дъх. Освен това, ароматът на мента може да намали стреса и тревожността, което я прави полезна за психиката ни.

Как да отглеждаме мента в домашни условия

Снимка: Unsplash

Отглеждането на мента в домашни условия е изключително лесно. Тя е многогодишно растение, което се приспособява както на открито, така и на закрито, посадено в саксии.

Ментата предпочита полусенчести места с добре дренирана почва. Семенцата трябва да са на разстояние около 30-40 см едно от друго, след което трябва да се поливат редовно, но без да се прекалява, за да се избегнете гниене на корените. Когато растението се развие, честото му подрязване ще стимулира сгъстяването му, за да имате повече листа за ястията и напитките, които обичате. Имайте предвид, че е най-добре да ги откъсвате сутрин, тъй като тогава ароматът им е най-силен.

Как да съхраняваме прясната мента

След като купите прясна мента от магазина или си произведете доволно количество у дома, е важно да я съхранявате правилно, за да запазите нейната свежест и аромат възможно най-дълго. Ето как да го направите:

Снимка: Unsplash

В хладилника

Първо прегледайте стръкчетата за увредени листа и ги отстранете. Изплакнете леко под студена вода и изтръскайте излишните капчици.

Увийте ментата в леко влажна кухненска хартия и я поставете в торбичка, върху която пробийте малки дупчици, за да влиза въздух. Така съхранена може да издържи свежа до една седмица.

Замразена

Ако искате да съхраните ментата за по-дълго време, можете да я замразите. Поставете листата в торбички с цип, извадете възможно най-много количество въздух от тях и ги замразете. Използвайте я за сосове и готвени ястия след това.

Изсушена

Един от най-разпространените методи за дълготрайно съхраняване на ментата е изсушаването.За целта завържете малки снопчета и ги окачете на сухо и тъмно място. След като изсъхнат, съхранявайте в херметически затварящи се кутии.

Дайте оценка:

Тагове: прясна мента

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче