Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Магията на доматеното конфи и неговият вълшебен вкус

Този вариант е още един интересен начин да консервирате домати

10’ Подготовка
120’ Време за готвене
16 Порции
1 Трудност

Днес отново сме на тема консервиране, тъй като летните вкусове не заслужават да бъдат оставени да чакат до следващата година. Ще обърнем внимание на един термин в кулинарията, благодарение на когото ароматите се запазват наситени чак до последната хапка.

Конфи се нарича методът на приготвяне на храна в масло, мас или в захарен сироп (подсладена вода) при по-ниска температура от тази на дълбокото пържене - до 130 градуса. Благодарение на тази кулинарна техника ще успеете да консервирате различни храни, при това по най-хубавия начин - "в собствен сос".

Щом стане дума за доматено конфи, може да бъдете сигурни, че червените плодове ще разгърнат сладостта си, а добавите ли им мащерка и чесън, ще влеете в тях невероятен допълнителен вкус.

Снимка: Unsplash

Докато процесът на печене ще промени доста вкуса и текстурата на доматите, готвенето им в масло ще ги направи меки и сочни, което ги превръща в идеална компания за намазан с крема сирене препечен хляб. Не пропускайте и възможността да сложите доматеното конфи в току-що сварена паста, като основа или допълнение към соса. То е чудесно също върху печена риба или пиле на скара.

Тези домати може да съхранявате в хладилник най-малко месец. Ако направите по-голяма доза, разпределете ги в красиви бурканчета и подарете по едно на най-близките си хора за предстоящите коледни празници. Само не забравяйте, че трябва да ги държите на охладени.

Необходими продукти:

  • 500 мл зехтин
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 с.л. сол
  • 2 ч.л. захар
  • 450 г чери домати на клонче
  • 3 скилидки чесън, едро нарязани
  • 5-10 стръкчета прясна мащерка

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 120 градуса.
  2. В средно голяма купа смесете зехтина, оцета, солта и захарта.
  3. Оставете чери доматите на клонката, но ако тази идея не ви допада, махнете ги от нея. Сложете ги в подходяща тава, след което налейте сместа със зехтина, добавете чесъна и мащерката.
  4. Печете доматите непокрити, докато ципата им се набръчка, около 1 час и половина - два.
  5. Оставете ги да изстинат на стайна температура, след което сервирайте или разпределете в бурканчета заедно с овкусения зехтин, в който са се готвили.

Дайте оценка:

Тагове: домати чери домати прясна мащерка пресен чесън

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче