Суперхраните са все по-предпочитани сред младите работещи хора, които искат да имат повече енергия в забързаното ежедневие. Годжи бери, чиа, киноа - те са истински помощници за онези, поставящи здравето си на първо място.
Според скорошно проучване обаче има нов първенец сред суперхраните, който се закичва с титлата "най-здравословна храна в света". За да стигне до там обаче, той бива поставен на множество проучвания, проведени в William Paterson University в Ню Джърси. Изследването е публикувано от Центъра за контрол и превенция на заболяванията.
Кой е зеленчукът, определен с 1000 ползи за здравето?
В проучването са включени определени плодове и зеленчуци, а учените са обърнали най-вече внимание на количествата фибри, калций, желязо, калий, витамините В1, В2, В3, В6, В9, А, С, D, E и K. Резултатите сочат, че единствено водният кресон може да се похвали с богато съдържание на всички тези ценни за тялото минерали и витамини.
По-надолу в класацията, но също толкова полезни, са китайското зеле, манголдът, листата на цвеклото, спанака, цикорията, марулите и магданозът. Всички те могат да се хапват както на салати или в ястия, така и в смутита.
Кресонът е зеленолистен зеленчук с пиперлив, остър и леко горчив вкус, който намира редица приложения в кулинарията както суров, така и термично обработен. Той е от едно семейство с броколите, карфиола, зелето и брюкселското зеле.
Растението се среща и под наименованието воден кресон, тъй като в естествена среда то расте близо до водоизточници като извори и планински реки с до 1500 м надморска височина.
Листата на растението са малки, с овална форма и зелени на цвят. Те са прикрепени към кухи стебълца, които имат приятна хрупкавост, когато се консумират. Най-често кресонът се слага в салати заедно с други по-меки на вкус зеленолистни.
За информация, в 100 г от него се съдържат 11 калории, 2 г протеин, 0 г мазнини, 1 г въглехидрати, 1 г фибри, 43 мг витамин С, 160 микрограма витамин А, и 250 микрограма витамин К.
Ако искате да научите повече за суперзеленчука, вижте в статията долу.