Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коя е най-подходящата захар за нашето кафе

Начуете ползите и вредите от различните видове подсладители


В различните ситуации и съотношението между количеството кафе в суров вид и захар в една чаша с любимата напитка е различно, но най-често то е 1:1 или 1:2. При айс кафето например, ако искаме да е умерено сладко, при 2 ч.л. кафе ще трябва да добавим 2 ч.л. захар. Обичаме ли го обаче много сладко, захарта трябва да бъде 4 ч.л. Така, от умерено подсладена чаша кафе (независимо дали е студено или горещо), получаваме 40 калории.

Снимка: iStock by Getty Images

Всичко това е съвсем нормално, но нещата започват да стават леко нездравословни, ако пием повече от 2 кафета на ден. Тук изключение правят истинските ценители на напитката, тъй като най-често те я предпочитат чиста. Причината: за да се насладят на оригиналния ѝ вкус, който захарта до голяма степен тушира.

Ако горчивината съвсем не ни понася, ето какви варианти имаме освен най-често ползваната кристална захар.

  • Меласа: Това е сиропът, който получаваме от захарна тръстика и е естествен подсладител, богат на захари. Той е по-хранителен от захарта, тъй като съдържа минерали и витамини, но в калориите на двата продукта няма разлика. Всъщност, поради повишените си захари, меласата трябва да се използва умерено и с повишено внимание.
  • Кафява захар: За нея съществуват много митове, като например, че е по-питателна и че има по-малко калории. Кафявата захар се получава от смесването на бялата захар с меласа. Въпреки това, количеството добавена меласа не е достатъчно, за да придаде хранителните ползи в крайния продукт. Изводът: кафявата захар не се различава от бялата и разликата в калориите е минимална.
  • Мед: От организма той се приема сходно на захарта и има и подобен ефект върху нивата на кръвната захар. Положителната му страна е, че съдържа редица антиоксиданти, като феноли и флавоноиди, които са полезни за сърцето. Накратко, ако използваме мед вместо захар, не пестим калории, но печелим качество и вредим по-малко на здравето си.
  • Кокосова захар: Тя предизвиква по-малко покачване на нивата на кръвната захар в сравнение с бялата захар, но досега не са показани значителни ползи от употребата ѝ.
  • Сироп от агаве: Това е сокът, който получаваме от латиноамериканско растение, от което всъщност се произвежда текилата. Той е по-сладък от захарта, така че на теория можем да използваме по-малко количество и да имаме същия вкусов ефект. Но този сироп е по-богат на фруктоза - молекула, подобна на глюкозата, която в големи количества е отговорна за развитието на метаболитни заболявания. Така че, въпреки популярността на сиропа през последните години, той не е по-полезен от захарта.
  • Заместители на захарта: Това са естествени или изкуствени подсладители, значително по-сладки от нея и са с минимални, дори в някои случаи никакви калории. Доста хора ги използват и за контрол на теглото, но подобен ефект за момента не е доказан.

След всичко изброено дотук, очевиден става изводът, че е най-добре и най-здравословно да пием кафето си чисто. Някои изследвания сочат, че за да привикне човек към неподправения вкус на любимата на милиони напитка, са необходими около 2 седмици. Тоест, изискват се малко търпение и воля.

Ако все пак човек настоява за малка доза сладост в кафето, най-добре е да употребява мед или меласа. Чрез тях определено няма да спестим от приема на калории, но пък ще живеем малко по-здравословно.

 

Дайте оценка:

Тагове: бяла захар кафе нескафе кафява захар мед кокосова захар

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче