Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коледният пудинг и триумфът му през Викторианската епоха

Десертът става неизменна част от празника


Историята на коледния пудинг е обширна и тясно свързана с британските традиции. Началото ѝ датира още от древни времена, но рецептата е претърпяла множество промени през вековете.

Пудингите могат да бъдат и солени. На някои места на Острова те продължават да са важна част от местната кухня, като един от популярните негови представители е black pudding или blood pudding, съдържащ свинска кръв, овес, подправки и други съставки, придаващи характерния му вкус.

Днес обаче ще обърнем повече внимание на сладкия му вариант, който се приготвя за коледните празници във Великобритания и не само. Неговата рецепта включва продукти като сушени плодове, масло, захар, брашно, яйца, мляко и бакпулвер. След като сготви на пара, пудингът се полива обилно с карамелен или друг сос, който му придава завършеност и го прави сочен.

През средновековието в Европа се приготвят ястия, приличащи на съвременната вариация на сладкия пудинг, а в началото на XVI в. той вече става част от традиционните десерти, които се приготвят на Коледа. По-късно плеяда известни писатели включват пудинга в творбите си. Сред тях са Луис Карол, Джейн Остин и Чарлс Дикенс.

През Викторианската епоха сладкишът става изключително популярен, но това не е случайно. В този период самите коледни празници добиват изключителна популярност, а в двореца на кралица Виктория и съпругът ѝ принц Албърт те са съпроводени с пищност и изящество. Тогава биват създадени и част от традициите на празника, които спазваме и до днес. Една от тях е коледната елха, зад чиято история стои самият принц Албърт, който е с германски произход. Именно той пренася във Великобритания традиционното коледно дърво, а през 1841 г. кралското семейство прави първата празнична елха в двореца. Интересното нововъведение се разпространява бързо в цялата страна.

Снимка: iStock by Getty Images

Принц Албърт и кралица Виктория много обичали да украсяват елхата с най-различни украшения, сред които свещи, ябълки, сладки и ръчно изработени играчки. Обичали да си разменят и подаръци, затова и популяризирали тези приятни изненади в двореца по време на Коледа. Също така те силно приветствали идеята по това време на годината да събират цялото семейство и да прекарват пълноценно времето си заедно.

Отрупаната трапеза, разбира се, е била неизменна част от празничните дни, на които също е присъствал и коледният пудинг.

Както тогава, така и днес този десерт остава символ на един от най-важните християнски празници и рецептата му се разнася из целия свят. Ето една негова лесна версия и от нас, ако решите да зарадвате близките си с някой по-различен десерт.

Необходими продукти:

  • 1 ч.ч. обикновени стафиди
  • 1 ч.ч. големи черни стафиди
  • 1 ч.ч. самонабухващо брашно
  • Около 115 г масло, ситно настъргано
  • 1 ч.ч. хлебни трохи
  • 1 ч.ч. захар мусковадо
  • 1 ч.ч. микс ядки, накълцани
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. микс от подправки за сладкиши
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 1 голямо яйце
  • Масло за намазване

За масления сос:

  • 85 г масло
  • 100 г захар мусковадо
  • 200 мл пълномаслена течна сметана
  • 1 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете в купа двата вида стафиди, маслото, брашното, хлебните трохи, захарта и ядките, след това ги разбъркайте заедно с прясното мляко и яйцето.
  2. Готовата смес изсипете в предварително намаслена форма за пудинг, след което я покрийте с два пласта намазнено фолио за печене. Не го увивайте плътно, а оставете разстояние между него и тестото, за да има място то да се надигне.
  3. Завържете добре фолиото с конец и поставете съда в голяма тенджера с леко вряща вода, която трябва да покрива пудинга до половината.
  4. Покрийте тенджерата с капак и варете сладкиша в продължение на 2 ч. и 30 мин. Доливайте още вода, ако е необходимо.
  5. За да приготвите соса, сложете всички необходими продукти в тенджера и оставете бавно да заврат, като разбърквате. Нека сместа да шупне за 2-3 мин. като продължавате да разбърквате, докато захарта се разтвори, а сосът придобие бледокарамелен цвят и леко се сгъсти. Свалете от котлона.
  6. Когато пудингът е готов, извадете го от формата в чиния, изсипете отгоре соса и украсете с цели ядки или друга украса по избор.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца бяло брашно захар мусковадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче