Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Като от приказките: Чудноватата гъба Юдино ухо

Тя се среща върху кората на дървовидния бъз Самбукус нигра и носи чудноватите имена Юдино ухо, Ушна мида и Аурикулария.

Китайската черна гъба, както по-добре я познаваме, докато расте, изглежда точно като ухо, заради което се сдобива и с част от наименованията си.

Както се досещате, тази гъба е популярна в китайската кухня. Текстурата ѝ е леко хрупкава, наподобяваща хрущял, а способността ѝ да абсорбира различни вкусове, я прави желан елемент за много ястия. Тя е неизменна съставка от лютиво-киселата китайска супа, свинското Му-шу и някои салати с кълнове, краставици и стъклени нудли.

Гъбарите обикновено се сдобиват с Юдино ухо от паднали и гниещи дървета, където те растат самостоятелно или на куп. Основният сезон за достигане на фаза, в която са годни за консумация, е есента.

Тези гъби се срещат диворастящи в Автралия, Азия, Европа и Африка, но могат да се отглеждат контролирано и във ферми. Често те се продават сушени, затова преди готвене трябва да бъдат накиснати в купа с топла вода за около 30 минути, или докато набъбнат достатъчно и нараснат от три до четири пъти от първоначалния си размер. Преди това обаче задължително се измиват внимателно под течаща вода.

Когато вече са попили течността, гъбите Юдино ухо трябва да се почистят от твърдите части и чак тогава са готови да бъдат сготвени, тъй като не се препоръчва суровата им консумация. Оттук нататък следват няколко варианта - да се сварят във вода или да се сготвят на пара преди да се сложат в ястие, освен ако няма да се добавят направо в гореща супа.

Интересната текстура и извивки на чудноватата гъба се използват като ароматни джобчета, където се събират множество вкусове. Така всяка хапка се превръща в истинско удоволствие за сетивата.

Юдиното ухо се съчетава с много продукти, като част от тях са черен боб, соев сос, джинджифил, сусамово масло, лук, краставици, грах, тофу, морски дарове, люти чушки, картофи и яйца. Както казахме по-рано, тя е чудесна в ястия с ориз, нудли и месо, салати, предястия и супи.

Заради неутралния си вкус тя улавя нюансите на храната, в която се слага, а текстурата ѝ се превръща в истинска атракция за небцето.

Съхранявайте изсушените гъби Юдино ухо на хладно и сухо място, далеч от пряка слънчева светлина. Най-добре е да ги държите в херметически затворен съд, за да не навлиза влага. Пресните екземпляри могат да се държат в хладилника в хартиена торбичка или в такава, която ще им позволява да дишат. Така те ще се издържат няколко дни, докато срокът на изсушените е от месец до една година.

Дайте оценка:

Тагове: гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче