Традиционният бял сос е неразделна част от вкусовото изживяване на дюнер кебапа. Той допълва месото и зеленчуците с деликатената си свежест, а и малцина са онези, които не го предпочитат.
Белият сос за дюнер се състои от няколко основни продукти, които заедно създават перфектния баланс. Това са киселото мляко, майонезата, чесъна, лимоновият сок, но има една тайна съставка, за която може би дори не предполагате - картофи. Именно те придават онзи топящ се в устата вкус и плътност на соса, перфектно допълващ се месото.
Количеството на майонезата и киселото мляко е 1:1, така че в зависимост от това колко сос ще правите, лесно може да прецените колко от двете основни съставки да сложите. На количество от 500 г общо, ще ви е необходим 1 голям сварен картоф или 3 пълни супени лъжици картофено пюре на люспи/прах. Сложете колкото скилитки чесън желаете и доовкусете с лимон и сол на вкус.
Ако сте любители на по-екзотичните вкусове, прибавете кориандър за свежест.
След като приготвите соса, оставете го да престои в хладилника за поне 30 минути. Това ще позволи на вкусовете да се смесят и да придобие по-дълбок аромат.
Може да го използвате както за домашен дюнер, така и за всякакви видове меса, сандвичи, пържени картофки или други зеленчуци.