Маслините крият необикновена сила, за която дори не се замисляме. Най-често се отглеждат в района на Средиземноморието, тъй като климатът там е най-благоприятен за тях.
Всеки си има любим сорт маслини, които не са никак малко. Някои от тях се пресоват заради полезното им масло, други се изсушават и след това се мариноват, в противен случай вкусът им ще е твърде горчив.
Приложението на маслините в кулинарията е многолико. Придават чудесен вкус на ориз, сосове за паста, яхнии и салати, а смлени на ситно са подходящи за брускети и други хапки. Комбинацията им с домати определено радва небцето, ето защо не се колебайте да сложите шепа маслини в следващото студено или топло ястие с тях. Риганът пък от своя страна придава допълнителни ароматни нотки на иначе интензивния вкус на тези дребни маслинови плодчета, с който мигновено ще се пренесете на брега на Бяло море.
Трябва да имате предвид, че заради маринатите, в които се киснат, маслините са богати на сол и затова не бива да се консумират в големи количества. За да си го представите по-ясно, пет маслини съдържат около 0.6 г сол, като допустимите нива, които може да приемате на ден, без тя да навреди на организма ви, е 6 грама.
Нека обаче сега се фокусираме върху положителните качества на маслините, защото не са за подценяване.
Богати са на антиоксиданти
Маслините съдържат много полифеноли, което ги превръща в ефективни антиоксиданти. Благодарение на тях ще занижите риска от появата на хронични болести.
Имат противовъзпалително действие
Един от полифенолите, които се съдържат в маслините, се нарича олеокантал. Това съединение има същия ефект като ибупрофена, познат добре от фармацевтичната идустрия. Ето защо маслиновите плодове се превръщат в естествено противовъзпалително средство.
Поддържат здравето на сърцето
Маслините са с високо съдържание на мазнини, които обаче не вредят на тялото, а му помагат.
Зехтинът представлява 55%-80% олеинова киселина, която благоприятства за баланса на холестерола, намалява кръвното налягане и понижава риска от сърдечно-съдови заболявания.
Помагат костите да бъдат здрави
Някои проучвания показват, че растителните съединения в маслините помагат за предотвратяване на загубата на костна маса, но все още не са напълно потвърдени. Показателно е обаче как хората, спазващи средиземноморска диета, имат по-малко фрактури.
Маслините са ферментирала храна
Знаем, че ферментиралите храни носят на тялото полезни бактерии и ензими, които помагат за правилната работа на червата и храносмилателната система. Маслините са може би една от най-популярните, влизащи в тази група.