Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да разберем, че червеното вино вече не е годно за консумация

Следете за някой от следните признаци


Червеното вино е напитка с дълбока история и сложен вкусов профил, но дори и най-доброто вино може да загуби качествата си с времето. Понякога бутилка, която сме отворили или забравили в шкафа, може да се окаже негодна за консумация. Разпознаването на развалено вино не винаги е очевидно, но има няколко сигурни знака, по които можем да разберем, че напитката вече не е в най-добрата си форма.

Първият признак, че виното е развалено, е неговият аромат. Свежото червено вино има плодови, землисти или дъбови нотки, но когато започне да се разваля, може да придобие мирис на оцет, мокър картон или развалени плодове. Това се дължи на процеса на окисление или нежелано развитие на бактерии, които превръщат алкохола в киселини. Ако ароматът е прекалено остър или напомня на нещо гнило, по-добре не рискувайте с консумация.

Снимка: iStock by Getty Images

Друг важен индикатор е вкусът. Червеното вино трябва да има балансирана киселинност, танини и плодови нюанси, но ако усетите прекомерна горчивина, рязка киселинност или липса на дълбочина, вероятно напитката е загубила своите качества. Разваленото вино често оставя неприятен послевкус и усещане за изсушаване в устата, което се дължи на химически промени, настъпващи с времето.

Промяната в цвета също може да бъде знак за влошено качество. Свежото червено вино има наситени рубинени или гранатови оттенъци, но ако започне да придобива кафеникав или керемиден цвят, това е ясен сигнал, че е изложено на прекомерен контакт с кислород. Такова вино не винаги е напълно негодно за пиене, но е загубило голяма част от вкусовите си характеристики и едва ли ще бъде приятно за консумация.

Ако имате съмнения, винаги е най-добре да се доверите на сетивата си. Виното е продукт, който се променя с времето, но когато мирисът, вкусът и цветът ясно показват, че нещо не е наред, по-добре е да не го консумирате. Въпреки че някои вина остаряват добре, повечето червени вина са предназначени за консумация в рамките на няколко години след отварянето. Ако искате да запазите качеството им по-дълго, съхранявайте ги в тъмно и хладно помещение, далеч от резки температурни промени.

Дайте оценка:

Тагове: червено вино

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче