Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Има ли наистина кориандърът вкус на сапун и защо е толкова полезен за тялото

Отговорите на тези въпроси могат да ви изненадат


Кориандърът може да се нарече както билка, така и подправка. В България по-често използваме семената му, независимо дали са смлени или цели. Вкусът им силно се различава от този на пресните листа - цитрусов и леко пикантен, затова те не са взаимозаменяеми в рецепти. Когато листата минат термична обработка, вкусът им изчезва. Ето защо се слагат или накрая на готвенето, или в студени ястия.

Растението е изключително популярно като подправка в индийската, средиземноморската, източната и латиноамериканската кухни. Често на външен вид може да се обърка с магданоза, с който са и от едно семейство.

История

Кориандърът е една от най-старите билки и подправки, известни на човечеството. Той се споменава още в писанията на Библията, а негови семена са открити в руини, датиращи от 5 хил. години пр.н.е. Името му идва от гръцката дума κόρις, която означава "дървеница" и αννον - "анасон", тъй като се свързва със смес от миризмата им. Както семената, така и листата на растението са били широко разпространени и в средновековната кухня на Европа заради способността му да замаскира миризмата на развалящо се месо.

За какво се използва кориандърът

Тук зависи какво ще бъде ястието. Семената на кориандъра е добре да се запекат предварително на котлона, защото така се освобождава ароматът им. С тях се подправят кърита, меса и най-различни печива. Листата на растението по-често се използват като добавка към такоси и други видове храна, която се яде на крак, поръсват се върху горещи ястия или се използва в салати.

Снимка: Unsplash

Защо някои хора усещат вкуса на пресния кориандър като този на сапуна

Някои хора определят вкуса на пресния кориандър като този на сапуна, поради което не го предпочитат. За това обаче си има обяснение. И проблемът не е в растението, а в човека.

Хората, които усещат този вкус на кориандъра имат вариация в група обонятелни рецепторни гени, която им позволява да възприемат силно ароматизираните от сапун алдехиди в листата му. Процентът им е малък и варира географски. Там, където подправката е по-популярна и присъства повече в местната кухня, хората, усещащи сапунения ѝ вкус са по-малко и обратното - в страните, където тя не е характерна, непоносимостта е по-голяма.

Има теории, че неприятният вкус може да се преодолее, ако листата на кориандъра се консумират по-често, но много малко хора се опитват да го постигнат.

Снимка: Unsplash

С какво е полезен кориандърът за тялото

Още древните откриват, че растението подобрява цялостното състояние на организма при здравите хора и помага на онези, които имат проблеми със стомаха. Семената действат благоприятно на перисталтиката на червата, освен това повишават апетита и успокояват болката. В българската народна медицина растението се прилага при диария, кашлица, повръщане, бронхит и болки в стомаха и червата.

Листата на кориандъра имат охлаждащо действие, така че са добро средство за потушаване на пожара в устата, ако обичате да похапвате люто.

Дайте оценка:

Тагове: кориандър

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче