Хранителната мая е страхотен продукт, който се използва често от веганите и вегетарианците, тъй като доставя незаменими полезни вещества за организма, като протеини, минерали, витамини и антиоксиданти.
Вкусът ѝ често е описван като орехов или такъв, наподобяващ сирене, ето защо с нея може да се овкусява почти всичко - от пуканки до паста и какво ли още не. В нея ще открием свободните глутамати, които предизвикват така наречения умами вкус, често срещан в азиатската кухня, тъй като в нея процентът на ферментиралите храни е доста висок. Глутаматите се съдържат най-вече в тях. Изкустено добавеният глутамат, който се намира в почти всички пакетирани храни, а и не само, може да навреди на здравето ви. Ето защо:
Хранителната мая е неживотински източник на витамин В12, въпреки че е добавен допълнително от някои производители, за да я направят още по-мощен подкрепящ организма продукт. Но дори да сте любител на месото, не пречи да опитате силата ѝ. Тя се предлага на люспи, гранули и прах и за разлика от готварската мая, която съдържа живи дрожди, хранителната е дезактивирана. С нея не може да очаквате да втаса тесто. Затова и този вид мая няма да предизвика дисбаланс в чревната микрофлора.
Обърнем ли внимание на богатия списък от полезни вещества, които тя съдържа, ще ни трябва време, за да преминем през него. Това, че в нея няма глутен, я прави почти задължителен елемент към храненето при онези, имащи непоносимост към него. Освен това в хранителната мая има още цинк, хром, селен и разтворими фибри. Добрата ѝ слава идва и от доста високото ѝ съдържание на витамини от група В, както и всички 9 незаменими за човешкия организъм аминокиселини.
Хранителната мая позволява да бъде добавена към всякаква храна заради своя умами вкус. Веднъж попаднала в нея тя ще подчертае и извади най-добрите вкусови качества, характерни за наличните продукти.
Поръсете я върху салати, пица и паста, прибавете я към супи, сосове и пюрета, за да ги сгъстите и придайте на пуканките уникален аромат. Хранителната мая може да се приема и разтворена във вода, така че това е още едно нейно предимство, ако нямате време в определен момент да готвите.
Във веган кухнята този вид мая често се използва като заместител на животинското сирене.
Ако сте решили да купите тази незаменима и изключително полезна храна, първото нещо, което трябва да направите с нея, е да я прехвърлите в стъклен буркан с много добре затваряща се капачка. Приберете я на хладно и тъмно място и така би трябвало да издържи няколко години. Сложите ли я в хладилна среда, ще удължите срока ѝ на годност още повече.