По-голямата версия на портокала и по-малката на помелото, грейпфрутът е повече от популярен цитрусов плод с дебела кора и леко горчив, но освежаващ вкус. Може да го срещнете както в кулинарния свят, така и в този на коктейлните напитки.
Грейпфрутът за първи път е записан като такъв през далечната 1750 г. от Грифит Хюз - свещеник от Уелс, който пише за уникалния му вкус в книгата си The Natural History of Barbados. Сега плодът се намира по целия свят, като Китай поема водещата роля, произвеждайки 7 пъти повече грейпфрут от следващата в списъка страна САЩ.
Популярният червен сорт на растението е записан като такъв през 1929 г. Той е по-сладък, заради което горчивата му нотка не се усеща толкова силно. Днес обаче голяма част от разновидностите му съществуват и се добиват в лаборатории. В естествената им среда вътрешността на тези цитрусови плодове бива жълта, светлорозова и тъмно червена.
Грейпфрутът често се яде предимно суров, както портокалите или помелото. Важното е обаче да се отстрани по-дебелата му бяла ципа, особено ако добавяте плода към салати, тъй като тя нагарча неприятно. През 70-е години в САЩ той става популярен заради идеята, че влияе на бързото сваляне на килограми, затова и консумацията му нараства значително. Разбира се, това вярване бива развенчано, а голяма част от дамите се сдобиват със чревни проблеми, тъй като се хранят предимно с цитрусовия плод.
Не бива да пропускаме и множеството полезни качества на грейпфрута. Сред тях са способността му да намалява признаците на преждевременно стареене, да успокоява и ускорява зарастването на рани, както и да подпомага нервната система.
Този цитрус се съчетава добре с риба и свинско месо. Може да се слага в маринати и дресинги, придавайки своя невероятно свеж аромат. Въпреки че му липсва сладост, грейпфрутът стои чудесно в десерти. От неговия прясно изцеден сок направете сладолед или сорбе, а фино настърганата му кора използвайте за сладкиши.
За любителите на коктейлите е добре да знаят, че горчивият цитрус върви добре с текила, пенливо вино, но също така и в някои видове бира.
Съхранявайте грейпфрута на плота в кухнята или в чекмеджетата на хладилника.