Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Фин, въздушен и хрупкав: Днес отбелязваме празника на кроасана

Ще се изненадате ли да разберете, че произходът му не е от Париж


Днес е специален ден за всички почитатели на френската кухня - празникът на кроасана, който се отбелязва най-вече в САЩ.

Това маслено изкушение с хрупкава коричка и фини, въздушни слоеве отдавна е символ на закуската във Франция, но неговата история всъщност започва далеч преди да се превърне в световноизвестен деликатес.

Макар мнозина да го свързват с Париж, произходът му води към Австрия и дори до една епична битка срещу Османската империя. Как обаче едно печиво се е превърнало в легенда, а днес има свой собствен празник?

Снимка: Unsplash

Легендата разказва, че през 1683 г. Виена била под обсада от османците, които планирали да атакуват града, прокопавайки подземни тунели. Австрийските пекари, които работели през нощта, чули подозрителен шум и веднага предупредили властите. Така градът бил спасен, а в чест на победата местните майстори решили да създадат кифла във формата на полумесец - символа от османското знаме. Така се появил виенският "кифел" - предшественикът на съвременния кроасан. Това тестено изделие бързо се разпространило из Европа, но истинският си звезден момент изживяло, когато стигнало до Франция.

Снимка: Unsplash

Говори се, че именно австрийската принцеса Мария-Антоанета, омъжена за френския крал Луи XVI, донесла кифела във Версай, тъй като изпитвала носталгия по вкусовете от детството си. Френските пекари обаче решили да подобрят рецептата, като използват многолистно тесто, богато на масло, и така създали онзи разкошен кроасан, който познаваме днес. Тестото се разточва многократно, като при всяко прегъване се добавя масло, което при печене образува хрупкави и въздушни слоеве. Вкусът му бил толкова неустоим, че бързо завладял Париж и се превърнал в неизменна част от френската закуска.

Снимка: Unsplash

През XIX и XX век кроасанът станал емблема на френската кулинарна традиция и се разпространил по цял свят. Днес се предлага в най-различни варианти - класически, с шоколад, с бадеми, пълнен със сирена, колбаси или дори плодове. Макар да се приготвя в индустриален мащаб, най-добрият кроасан все още се намира в малките занаятчийски пекарни, където тестото втасва бавно, а майсторите влагат умение и внимание в процеса. За истинските ценители един хубав кроасан задължително се съчетава с чаша кафе или горещ шоколад.

Днес, в чест на празника на кроасана, можем да си позволим да се насладим на тази маслена наслада, било то в уютна пекарна или у дома. Ако някога сте се чудили защо кроасаните имат такава богата текстура и несравним вкус, то това се дължи на тънкото многопластово тесто, което изисква майсторска техника и търпение. Именно заради това, макар да изглежда като обикновен хляб, той е едно от най-сложните за приготвяне тестени изделия. Но дори и да не си направите домашен кроасан днес, просто си подарете момента да се насладите на перфектно изпечен, хрупкав, ароматен и топящ се в устата кроасан - така, както французите го правят вече няколко века.

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: кроасан

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче