Гъбите "Еноки", известни още като "Енокитаке", са с дълги и тънки стебълца, имат мек вкус и хрупкава текстура. Популяни са най-вече в японската, китайската и корейската кухни, но с навлизането на фюжън стила на готвене, може да ги срещнете в ястия по целия свят.
В търговската мрежа тези гъби се продават на снопчета и няма как да ги сбъркате. Подходящи са за супи, салати, яхнии и най-разнообразни гозби. Не е проблем да се ядат както сурови, така и леко сотирани, което ги прави изключително лесни за употреба.
В естествената си среда енокитаке растат по пъновете на дърветата от късна есен до ранна пролет. Ето защо се сдобиват с наименованието "зимна припънка", но трябва да се има предвид, че култивираният сорт се различава значително по външен вид от намиращия се в природата негов събрат.
Тъй като са лишени от светлина и се отглеждат в среда, богата на кислород, стъблата на култивираните еноки остават тънки, дълги, с белезникав цвят и малки шапки. Корените им са съединени, затова и при растежа си гъбите образуват красиви снопчета.
Няма как да не отбележим ползите за здравето, които енокитаке носят. Именно заради това крехките на външен вид гъби са неизменна част от японската и китайската медицини в продължение на стотици години. От тях се приготвя тоник, който е ефективен срещу чернодробни и стомашни заболявания и високо кръвно налягане. Този сорт гъби не съдържа мазнини и захар. Освен това има високи нива на витамин В и осигурява част от необходимата дневна доза на организма от калий, фосфор, желязо, мед, цинк и селен. Благодарение на значителното количество бета-глюкан, гъбите са изключително ефективни за намаляване на високия холестерол.
Сервирани след лека термична обработка еноки имат мек, дори ядков и леко плодов вкус, а текстурата им е приятно хрупкава. Вървят си чудесно с нудълс, ориз и яйца, идеални са в суши, рамен и пролетни рулца. Гъбените снопчета понякога могат да бъдат сервирани увити в бекон, след което запечени на скара и полети с пикантен сос. Сурови, те са чудесно допълнение и към пресни салати.
Най-хубавото при този вид гъби е, че не е необходимо да се готвят дълго време. Деликатната им структура изисква само една-две минути сотиране, което ще запази хрупкавината им. Колкото повече се готвят след това, толкова повече ще омекват и има опасност да станат жилави.
Ако разполагате със снопче енокитаке, първото нещо, което трябва да направите, е да ги почистите от долната им част. За целта, отрежете основата на снопчето, след това отделете стъбълцата едно от друго, за да се сготвят равномерно. Сложете гъбите в купа със студена вода и внимателно ги раздвижете в нея. Така ще помогнете на всички дребни нечистотии, полепнали по тях, да останат на дъното на съда. Отцедете гъбите в гевгир и повторете процедурата. Сменете водата, ако се налага.
Един от най-лесните начини, с които може да се възползвате от невероятния вкус на енокитаке, е като лека гарнитура. За да си я направите, в тиган, за предпочитане дълбок, загрейте растително олио с неутрален вкус (слънчогледово, рапично или друго) на средна степен. Добавете гъбите и ги задушете за около минута, като ги бъркате постоянно. Към тях сложете малко ситно нарязан лук и чесън и гответе за още 30 секунди. Подправете със соев сос и сервирайте.
Друг начин да се насладите на енокитаке е като ги пуснете в горещия бульон на рамен или друг вид супа, където ще се сготвят от самосебе си.
Като всеки друг вид гъби, "Еноки" също се деликатни и трябва много да се внимава как се съхраняват. В магазините обикновено се продават в пластмасова опаковка, която не е най-подходящото място за тях. Това се дължи на факта, че гъбите отделят влага. Пластмасата я задържа и така те лесно могат да започнат да се разлагат. Затова, когато ги купите от магазина, опитайте се да използвате снопчетата енокитаке възможно най-скоро. Ако планирате да ги съхранявате за известно време, извадете ги от пластмасовата опаковка и ги сложете в незатворена плътно хартиена торбичка. Нея приберете в чекмеджето на хладилника. Така ще се запазят свежи от 5 до 7 дни.