Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Добре ли е бананите да се ядат на закуска

Или има по-подходящо време за тях


Бананите са изключително лесни за ядене и засищащи плодове. Те са любими както на децата, така и на всеки, който обича да си достави енергия за кратко време.

Популярността на банана се дължи най-вече заради неговите хранителни стойности. Той е богат на калий, витамини, минерали и антиоксиданти, но също така е отличен източник на фибри. Това го прави много полезен за здравето.

Като погледнем всичките му ползи, няма защо да се чудим как бананите станаха толкова популярни през последните години. Много хора обичат да ги консумират на закуска, считайки това хранене за най-важното през деня. Но дали наистина сутринта е най-подходящото време, ако искаме да извлечем максимума на продълговатия жълт плод?

Бананът съдържа около 25% захар, което го причислява към сравнително киселите плодове. Това означава, че когато закусите само с него, киселинността в стомаха ще се повиши и може да изпитате стомашни неразположения. Също така, трябва да имате предвид друго - наличието на захар в него ще ви зареди бързо с енергия, но не след дълго е вероятно да се почувствате едновременно гладни и уморени. Ето защо не е добра идея да го ядете самостоятелно на закуска. Комбинирайте го с храни, богати на мазнини, за да си доставите енергия, от която ще се възползвате по-дълго време.

Снимка: Unsplash

Може да се изненадате, но специалистите препоръчват бананите да се ядат вечер, тъй като имат способността да регулират цикъла на съня, благодарение на аминокиселината триптофан. Тя е от съществено значение за тялото, защото му помага да произвежда повече серотонин, който пък е важен за образуването на хормона на съня - мелатонин.

Затова, следващия път, когато се спрете да хапнете банан преди лягане, не го правете. Направете експеримент и вижте как ще се отрази той на съня ви.

Дайте оценка:

Тагове: банани

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче