Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бургерът - сандвич, който до днес извървя повече от две хиляди години

Родина му не е САЩ, но в коя страна се появява първата негова версия?


Знаете ли че най-старият бургер, съществуващ в света, не идва от САЩ, а от Китай? Да, точно така, а историята за произхода му ни връща хиляди години назад, повеждайки ни из непознати земи и смели воини. Видът му е класически - питка, пълна със сочно свинско месо. Но каква е тайната му, за да се приготвя и до наши дни, предстои да видим.

Роу джя мо, както е името на сандвича, днес е известна улична храна, обвита в аурата на древни династии, Пътя на коприната и далечни пусти граници. Бургерът е тясно свързан с град Сиан - най-големият град и административен център на провинция Шънси в Централен Китай. През 202 г. пр.н.е. той е едновременно крайната източна точка на Пътя на коприната и столица на около 13 последователни династии.

Начинът на приготвяне на месото, използвано за напълването на Роу джя мо, може да бъде проследено до Периода на воюващите държави - от 475 до 221 г. пр.н.е. Въвеждането на плоския хляб в централноазиатски стил в Китай пък често се приписва на Бан Чао - китайски генерал, който прекарва повече от 30 години в борба да си върне контрола над най-отдалечените западни части на страната.

Всяко семейство има своя собствен рецепта за Роу джя мо, но има някои стъпки при приготвянето му, които се спазват от всички. Първото нещо е бульонът, съдържащ джинджифил, звезден анасон, касия, съчуански пипер, локуат, бял пипер, кадамон и др., както и няколко определени билки. След като ароматната течност е готова, в нея се слагат парчета месо от корема на прасето и се варят продължително време.

Традиционните плоски хлебчета се правят от втасало добре тесто, което се разделя на малки части и се залепя по стените на пещ на дърва. Днес този метод често е заменен от горещия тиган.

Роу джя мо все още е много обичан в Китай и има малка опасност да изчезне, въпреки рестрикциите, които малките улични търговци претърпяват. Като всеки представител на хамбургера Роу джя мо е истинско предизвикателство за ядене, особено в движение. Сочното месо изобилства в хрупкавата питка, затова в начинанието е задължително да се включат и двете ръце.

Вкусният сандвич вече е популярен не само в Китай. Някои от местата, където може да бъде опитан се намират в Лондон, Сингапур, Канада и Ню Йорк. Негови вариации също не липсват, като част от продуктите включват тънко нарязано тофу, картофи и водорасли, обилно поляти с люто чили олио.

Въпреки съществуващите различни видове Роу джя мо обаче, се оказва недобра идея да се посяга прекалено на класическата рецепта. Преди две години една от най-големите веригите за бързо хранене в САЩ разбира това по трудния начин, след като пуска в менюто си китайския бургер, приготвен с пилешко, вместо със свинско месо, при това поднесено в прекалено оскъдна порция. Купищата негативни коментари не закъсняват, а сандвичът е спрян само след няколко седмици. Случаят е истинско доказателство, че на "най-старият бургер в света" не бива да се посяга с лека ръка.

Някои китайски готвачи днес работят по възможността Роу джя мо да стане по-лесен за ядене в движение, но неуспехът в тази посока сякаш е гарантират. Този сандвич изисква истинска отдаденост и преживяване на насладата от всяка хапка. Затова като че ли той се е захванал здраво за традицията и не позволява тя да бъде разрушена.

Бъдещето обаче е неясно и можем само да чакаме развръзката най-добре с един Роу джя мо в ръка.

Дайте оценка:

Тагове: свинско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче