Бунюелос са традиционни пържени топчета от тесто, които са популярни в много страни от Латинска Америка и Испания.
Въпреки че съществуват различни варианти, един от най-известните е бунюелос де юка, приготвен от маниока - кореноплоден зеленчук, използван в много тропически и субтропически региони.
Маниоката е основната съставка в рецептата, като тя се сварява, смила и смесва с различни съставки като брашно, захар и понякога сирене. Получената смес се оформя на малки топчета, които се пържат до златистокафяво, придобивайки хрупкава коричка отвън и мека, пухкава текстура отвътре.
Традиционно бунюелос се поднасят с мед, пудра захар или сироп, което допълнително засилва сладостта им и ги прави неустоими за любителите на сладкото. Някои варианти включват аромати като канела или ванилия, които добавят допълнителен вкус.
В Колумбия и Венецуела тези сладки изкушения са част от коледните празници. Те символизират топлината и уюта на дома. В Куба пък бунюелос често се поднасят на празничната трапеза с лек кокосов армоат.
Десертът е популярен и сред децата, които обичат хрупкавата текстура и лекия сладък вкус на малките топчета.
Всяка страна има своя специфична версия на булюелос, като на места прибавят и сирене. Приготвят се лесно у дома, затова ако искате да разнообразите закуските през уикенда, непременно трябва да ги опитате. А ето и рецептата.
Необходими продукти за 4 порции:
- 200 г брашно от маниока
- 1 яйце
- 100 мл прясно мляко (или вода)
- 100 г сирене (по избор - котидж или настърган кашкавал)
- 2 супени лъжици захар
- Щипка сол
- 1 чаена лъжичка бакпулвер
- Растително олио за пържене
- Пудра захар, мед или сироп за сервиране
Начин на приготвяне:
- В голяма купа смесете брашното от маниока, захарта, бакпулвера и щипка сол. Разбъркайте добре сухите съставки.
- Добавете яйцето и млякото към сухите съставки. Разбъркайте, докато се образува гладка, нелепнеща смес. Ако тестото е прекалено гъсто, добавете още малко мляко или вода - тестото трябва да може да се оформя на топчета, без да се разпада.
- Добавете настърганото или нарязано на ситно сирене и разбъркайте добре, за да се разпредели равномерно в тестото.
- С навлажнени ръце оформете малки топчета (около 2-3 см в диаметър) от тестото.
- Загрейте растителното олио в дълбок тиган или тенджера на средно висока температура. Олиото трябва да бъде достатъчно горещо (около 180°C), за да се изпържат бунюелос до златистокафяв цвят.
- Поставяйте по няколко топчета наведнъж в загрятото олио и ги пържете, като обръщате, докато придобият равномерен златист цвят и хрупкава коричка (около 3-4 минути).
- Извадете бунюелос с решетъчна лъжица и ги поставете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
- Поръсете с пудра захар или поднесете с мед или сироп по желание.