Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Богати на фибри и витамини: "За" или "против" овесените ядки

Прекомерната им консумация може да ви причини някои неразположения


Овесените ядки произхождат от вида Avena sativa, култивиран в региона на Близкия изток и Европа още преди хиляди години. Овесът първоначално е бил считан за плевел сред други култури, но постепенно хората открили неговите полезни свойства и започнали да го отглеждат целенасочено. През Средновековието овесът става основна храна в Шотландия, Германия и Скандинавия.

Днес тази култура се отглежда в умерените климатични пояси, като основните производители са Русия, Канада, САЩ и Финландия. Реколтата се събира в края на лятото или началото на есента, когато зърната са напълно узрели, а след това овесът се суши и обработва, за да се превърне в познатите ни овесени ядки.

Снимка: iStock by Getty Images

В търговската мрежа можем да открием два вида - фини и едри, като едрите са предпочитани заради това, че в тях се запазват максимално количество от полезните вещества в състава им. Фините пък са по-подходящи за онези хора, които имат по-чувствителен стомах, тъй като многото фибри, съдържащи се в едрите, дразнят лигавицата му.

Овесените ядки са богати на хранителни вещества и предлагат множество ползи за здравето. Ето някои от тях:

  • Богати на фибри: Съдържат бета-глюкан, вид разтворими фибри, които подпомагат здравето на сърцето и храносмилателната система.
  • Понижават нивата на холестерола: Редовната консумация може да помогне за намаляване на лошия холестерол.
  • Регулират кръвната захар: Фибрите в овеса спомагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, което е полезно за хора с диабет.
  • Богати на витамини и минерали: Овесените ядки са източник на важни витамини като витамин В1, магнезий, фосфор и желязо.
  • Поддържат усещането за ситост: Високото съдържание на фибри допринася за по-дълго усещане за ситост, което може да помогне при контрол на теглото.

Снимка: Unsplash

Основните нутриенти в овсесените ядки ги правят предпочитани за закуска или междинно хранене. Те съдържат въглехидрати, които са основен източник на енергия, а протеините в тях хранят мускулуте и играят важна роля за растежа и възстановяването на тъканите.Ниското им съдържание на мазнини ги прави подходящи за онези, които спазват различни диети, докато антиоксидантите в овесените ядки имат противовъзпалителни свойства и помагат за изчистването на клетките.

Друг от плюсовете на тази растителна култура е различните начини, по които може да се консумира. Идеална е за добавка към смути, като основа за закуска с кисело мляко и плодове, като каша, както и за печива. Прекаляването с овесените ядки обаче крие своите рискове и неприятни последствия за тялото, които включват подуване заради високото съдържание на фибри. От друга страна фитиновата киселина, която има в тях, е възможно да намали усвояването на някои минерали, сред които желязо, цинк и калий.

Снимка: Unsplash

Колкото и здравословна да е една храна, никога не е добре да се прекалява с нея. Умерената консумация на овесени ядки ще ви зареди с всички техни положителни качества при това по вкусен начин.

Дайте оценка:

Тагове: овесени ядки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче