Пандемичните ограничения поставиха милиони в изолация. Употребата на алкохол се увеличи, депресивните и тревожните разстройства също. Но и търсенето на възможност да върнем здравословния начин на живот, за да продължим като пълноценни хора.
Independent представя една нова тенденция, която се очаква да определи и бъдещето на туристическата индустрия. След като в началото на 2022 г. веган туризмът отбеляза своя възход, сега се открива една нова ниша, която ще остави своя отпечатък в света на пътуванията - живот без алкохол.
Но как се реализира на практика и има ли бъдеще? Вероятно да, дори само, за да тествате волята и вкусовете си.
Преди няколко месеца швейцарският курорт Grand Resort Bad Ragaz започна да предлага безалкохолни дегустации, които не се различават от тези на вино например, но ще опитате не отлежала алкохолна напитка, а комбуча или черен чай с дюля и алпийски билки. Дегустациите за трезвеници са приключение, отбелязва Independent.
Швейцарският курорт не е единственото място, в което на новата тенденция е отделено специално внимание. Няколко луксозни алпийски имота на компанията Bramble Ski също предлагат креативни безалкохолни напитки.
На фона на традиционно богатият на алкохол туристически сектор, този начин на почивка, привлича все повече хора. Доклад на изследователската агенция CGA от 2019 г. показва, че продажбите на безалкохолни напитки са се увеличили с 418% само за една година.
Не е изненадващо, че и в Осло следват новата тенденция.
Sommerro, забележителна сграда от 30-те години на миналия век, бе превърната това лято в модерно място с басейн на покрива и сауна, но не това бе толкова изненадващо, колкото амбициозното и специално коктейлно меню без алкохол за премиерата. Наричани The Prohibitionists, напитките от селекцията носят имената на ключови фигури от Сухия режим в САЩ, въведен през 20-те години на миналия век.
Миксологът на Sommerro коментира: "Гостите ще могат да намерят безалкохолни напитки, които са направени със същото внимание като останалата част от менюто. Вкусът, сложността и качеството на съставките са гарантирани за всяка една напитка, независимо от алкохолното съдържание. Наш приоритет е и винаги ще бъде предвиждането на нуждите на нашите гости, а наличието на безалкохолни варианти е нарастваща потребност." За да си направите коктейл, обаче, ще ви е нужен шейкър и подходящ вариант за сервиране. Можете да се възползвате от нашето предложение - само на един клик разстояние:
Изглежда, че диетичната кола или джинджифиловата бира вече не са достатъчни - търси се различно изживяване.
През пролетта на 2023 г. се планира и "Sober Safari" (Трезво сафари) със специалисти на Safari Guru. Обиколките с осем нощувки в Кения ще бъдат отворени за резервации през февруари и март. Алкохолът ще бъде напълно изключен.
Цялата статия можете да прочетете в Trip