Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Без мазнини: За оризовото мляко, което ни зарежда с енергия

Може да си го приготвите лесно и у дома


Оризовото мляко е популярно сред веганите като заместител на млечните продукти. Прави се от смлян ориз, независимо от вида му, и вода.

Това растително мляко е с най-малко елергени от останалите растителни алтернативи, ето защо е изключително подходящо за хора, които са алергични или имат непоносимост към млечни, глутен, соя или ядки. Вкусно е както просто да се пие, така и когато се използва в десерти и в компанията на зърнени храни.

Друго предимство на оризовото мляко е, че то е с ниско съдържание на мазнини и холестерол. По време на процеса на смилане въглехидратите се превръщат в захари, придавайки на напитката естествена сладост. Тук обаче е добре да споменем друго - този тип растително мляко не е подходящо за диабетици именно заради високото наличие на въглехидрати. Ако имате това заболяване, по-добре се насочете към някой от другите типове млека.

Снимка: Unsplash

Макар оризовото мляко да не съдържа лактоза и холестерол, то няма и достатъчно количество калций и протеини. Поради тази причина някои от производителите го обогатяват с минерали и витамини, но покрай тях добавят сгъстители за подобряване на текстурата му. Не се пропускат и допълнителни подсладители. За да избегнете всичко това, може да си направите оризово мляко лесно у дома. Ще ви кажем как в края на текста.

Това растително мляко е чудесно за десерти, като разбира се трябва да се добави нужният продукт, който да помогне за сгъстяването на сместа - яйца, брашно или техен заместител. Може да го слагате в смутита и закуски, а също и към чая и кафето си.

Снимка: Unsplash

Щом отворите кутия с оризово мляко, купена от магазина, задължително я приберете в хладилника, където ще издържи между 8 и 10 дни. За всеки случай прочетете какво препоръчва търговецът за съхранението му, тъй като при различните производители има вероятност изискванията да се различават.

А сега да видим как лесно да си приготвите домашно оризово мляко за нула време в домашни условия.

Необходими продукти за 1 л:

  • 70 г суров ориз
  • 1 л вода
  • Естествен подсладител - фурми, мед, по желание
  • 3 малки пакетчета от 0.2 г ванилия на прах
  • Щипка сол

Начин на приготвяне:

  1. Сложете ориза в тенджера и го залейте с водата. Ако искате накрая млякото да стане по-гъсто, добавете повече ориз.
  2. Оставете водата да заври, а оризът да се свари до силно омекване. Течността, която остава след края на процеса, се отцежда и изхвърля.
  3. Оризът се слага в блендер, докато е още топъл. При него се наливат 800 мл вода - преварена или филтрирана, но не е задължително да е топла.
  4. Сега е моментът да добавите естествените подсладители, ако искате да придадете допълнителна сладост на млякото. Сложете няколко фурми или лъжица мед, както и ванилиите на прах. Накрая прибавете и щипката сол.
  5. Блендирайте всичко заедно до получаването на еднородна смес.
  6. Прецедете млякото през марля, пресипете в стъклена бутилка и съхранявайте в хладилника до 5-6 дни. Ако желаете, може да го замразите за 1-2 месеца.

Дайте оценка:

Тагове: ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче