Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Алтернативата възможна: Любимите ни ястия, но без месо и животински продукти

Как да заместите основни продукти, без да разваляте вкуса


Все повече хора се обръщат към вегетариански и вегански начини на хранене и ако сте един от тях, това не означава, че трябва да се откажете от любимите си ястия. С помощта на няколко интересни заместители можете лесно да преобразите класическите рецепти, за да бъдат подходящи хранене, което изключва месото и животинските продукти, без да правите компромис с вкуса и текстурата на ястието.

Да видим какви са алтернативите, ако сте решили да спрете приема на месо и млечни продукти за определен период от време, без да губите ценни хранителни вещества.

Заместители на месо

В много рецепти месото е основна съставка, но има редица растителни алтернативи, които могат да го заменят успешно:

  • Тофу: Тофуто е класически заместител на месото и е изключително универсално. То може да се маринова, пече или пържи, като поема вкуса на подправките и сосовете.
  • Темпе: Темпето е ферментирал продукт от соя, с плътна текстура и леко орехов вкус. Той е отличен избор за заместване на пилешко или свинско месо.
  • Сайтан: Известен също като "месо от пшеница", сайтанът е продукт от глутен, който има текстура, много близка до тази на истинското месо, и е подходящ за рецепти като стир-фрай, яхнии и дори барбекю.
  • Гъби: Гъбите, особено портобело и шийтаке, са чудесен заместител на месо, благодарение на богатия си умами вкус и месеста текстура. Те са идеални за бургери, сандвичи и яхнии.

Снимка: Unsplash

Заместители на яйца

Яйцата се използват широко в традиционните рецепти, но могат да бъдат заменени с растителни алтернативи:

  • Чиа или ленено семе: За печива, като кексове и мъфини, смесете една супена лъжица смляно ленено или чиа семе с три супени лъжици вода. Оставете сместа да се сгъсти за няколко минути. Това количество ще замени едно обикновено кокошо яйце.
  • Пюре от банан или ябълково пюре: В рецепти за сладкиши можете да използвате половин чаша пюре от банан или ябълково пюре вместо яйце. Това ще добави естествена сладост и влага на печивата.
  • Тофу: В рецепти като омлети или киш, мекото или коприненото тофу е отличен заместител на яйца. Смесете го с малко куркума за цвят и подправки за вкус.

Снимка: iStock by Getty Images

Заместители на млечни продукти

Млечните продукти могат лесно да бъдат заменени с вегански алтернативи:

  • Растителни млека: Бадемово, соево, овесено или кокосово мляко са отлични алтернативи на кравето мляко във всякакви рецепти - от сладкиши до супи. Най-хубавото е, че голяма част от тях може да си ги приготвите сами у дома.
  • Кокосова сметана или растителна сметана: За рецепти, които изискват сметана, използвайте кокосова или специални растителни сметани, които са налични в магазините.
  • Веганско сирене: Веганските сирена стават все по-достъпни и се предлагат в различни варианти - от твърдо сирене за рендосване до меки кремообразни сирена. Можете да ги използвате в пици, лазаня или сандвичи.
  • Нахутено брашно: В сосове и дресинги, където е необходима консистенция, подобна на тази на сиренето или млечния сос, нахутеното брашно е чудесна опция.

Снимка: Unsplash

Заместители на мед и други животински продукти

  • Агаве или кленов сироп: Те са чудесен заместител на мед в десерти, напитки и дресинги.
  • Растителни масла: В рецепти, изискващи масло, използвайте кокосо или друго походящо масло, както и зехтин.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин кокосово масло чиа ленено семе сироп от агаве