Френски макарони с бял шоколад

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
120 минути
от: Irina Andreeva Jolieна 17.02.2017г.

Продукти

60 г (около 2 бр.) белтъци
50 г бадемово брашно (пресято поне 3 пъти преди меренето)
115 г пудра захар (пресята 3 пъти)
40 г кристална захар
щипка сол
зелена сладкарска боя

За пълнежа:
100 мл сладкарска сметана
100 г бял шоколад

Начин на приготвяне

Измерете добре всички продукти. Белтъците отделете от жълтиците поне 3 дни преди приготвянето на макароните и оставете в хладилник в кутийка. Извадете преди приготвянето, за да станат на стайна температура. Пресейте заедно пудрата захар и бадемовото брашно. В чиста и суха купа разбийте белтъците на пяна с щипка сол на средни обороти на миксера. Увеличете оборотите и постепенно, без да спирате, добавете малко по малко кристалната захар. Разбийте, докато получите лъскави белтъци с не много твърди върхове. Добавете сладкарската боя и разбийте отново. Не прекалявайте, защото иначе макароните ще са много чупливи.

Към разбитите белтъци започнете да добавяте на три пъти бадемовото брашно с пудрата захар, като бъркате със силиконова лопатка. Бъркането става по метода наречен макаронаж или фолдинг. Загребвате смес и минавате с лопатката по стената на купата, завъртане и притискате сместа в средата към дъното и изтегляте към вас. Повторете няколко пъти, докато поемете всичкото брашно и сместа стане гладка. Трябва да се стича по бъркалката, но да е гъста. Не прекалявайте с бъркането, за да не спаднат прекалено белтъците.

Напълнете сместа в пош с кръгъл широк накрайник. Щприцовайте кръгчета с големината около 4 мм диаметър върху застлани с хартия за печене две големи плитки тави. Оставете разстояние между тях или използвайте специална силиконова подложка за макарони. Оставете да починат поне за час, докато хванат коричка отгоре и не лепнат при пипане. Времето зависи от влажността на помещението. Печете макароните в загрята фурна по средата за 15 минути на 150 градуса. Не затваряйте плътно вратичката, за да излиза влагата. Поставете дръжката на дървена лъжица за улеснение.

Готовите макарони трябва да образуват поличка след печене или крачета, които не бива да са с диаметър по-голям от самата основа. Оставете да се охладят и отлепете внимателно от хартията. Пригответе ганаша, като разтопите на водна баня шоколада и сметаната. Разбъркайте добре и оставете да се охлади добре. Изсипете в пош или използвайте малка десертна лъжичка. Сортирайте макароните две по две еднакви по големина. На дъното на едната сложете в средата на черупката от крема. Слепете с втората. Така процедирате и с останалите.

Оставете в хладилник за 24 часа преди да ги хапнете, за да могат да омекнат и да поемат от крема.

Коментари