Шарен хляб

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
60 минути
от: Диди Миланована 04.03.2016г.

Продукти

600 г брашно
20 г жива мая
1 с.л. сол
2 ч.л. захар
3-4 с.л. олио
300 мл хладка вода
1 яйце
сладкарска боя

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното и го разбъркваме със солта и една чаена лъжичка захар. В отделна купа в 100 мл хладка вода слагаме една чаена лъжичка захар и  натрошаваме маята, добавяме супена лъжица брашно, за да получим гъста каша. Оставяме да шупне. Прибавяме готовата мая към брашното. Добавяме олиото, останалите 200 мл хладка вода и замесваме меко тесто. Оставяме да втаса.

От това тесто се правят три хлебчета. Разделяме тестото на три, от всяка топка откъсваме по едно топче с големината на юмрук. Вземаме малко сладкарска боя и оцветяваме малкото топче, разточваме на лист. Изрязваме фигурки, които нареждаме едни върху други. Голямата топка също разточваме на лист, по средата нареждаме фигурите и завиваме на пакетче.

Намазваме с жълтък и печем на 150-160 градуса. С останалите две топки правим още 2 хлебчета.

Коментари