Питка с кашкавал

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
180 минути
от: Татяна Ковачевана 04.11.2014г.

Продукти

Брашно - 600 г
Прясно мляко - 250 мл
Мая - 20 г
Яйца - 4 бр.
Масло - 60 г
Сол - 15 г
Захар - 5 г
Настърган кашкавал - 200 г

Начин на приготвяне

1. Маята и захарта се разтварят в затоплено мляко и с малко пресято брашно се прави кашичка, която трябва да втаса. С 3 яйца и 1 белтък, 30 г разтопено масло, сол и останалото пресято брашно се замесва меко тесто, което също трябва да втаса.

2. Малка част от тестото се отделя, а от останалото се разточват 6 кръгли кори, които се намазват с разтопено масло и се поставят една върху друга. Изрязват се 16 триъгълника, както е показано на втората снимка.

3. Всички триъгълници се поръсват с настърган кашкавал и се навиват на кифлички. През средата се натискат с дървено шишче и се нареждат в намаслена тава. Празните пространства се запълват с топчета от останалото тесто. Това е показано на третата снимка.

4. Питката се намазва с разбит жълтък, втасва за около 1 час и се пече на 180 градуса за 40 минути.

Коментари