Никулденски рибник

Категория: / Риба
Време за приготвяне:
60 минути
от: Татяна Ковачевана 08.11.2013г.

Продукти

Обезкостена риба - 500 г
Лук - 1 глава
Ориз - 100 г
Кисели краставички - 3 бр.
Сушени домати - 20 г
Масло - 70 г
Сол, черен пипер, куркума, риган и мащерка - на вкус
Олио-3 супени лъжици
Жълтък - 1 бр.
Брашно - 500 г
Вода - 1 чаена чаша
Мая - 20 г
Сол - 1 супена лъжица
Захар - 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне

1. Нарязаният лук се запържва в загрята мазнина, след което се прибавят оризът и доматите, които трябва предварително да се накиснат в гореща вода, за да омекнат. Добавя се вода и оризът трябва да се свари. Слагат се подправките - сол, черен пипер, куркума, риган и мащерка, както и нарязаните на ситно краставички.

2. Тестото се замесва от брашно, мая, вода, сол и захар. След като втаса, се разточва на 5 тънки кори. Всяка една от тях се намазва с масло. Поставят се една върху друга и допълнително се разточват. Оформят се двете части на рибата. Едната форма се слага в тавичка с кухненска хартия и върху нея се прави канапе от сварения ориз, домати, краставички и подправки, както и почистената и подсушена риба, която е нарязана на парченца и овкусена със сол и черен пипер. Покрива се с другата част от тестото и се оформя като риба. Намазва се с разбит жълтък и се пече при 180 градуса за 25 мин.

Коментари