Необходими продукти:
- 4 патладжана, нарязани на филийки
- 3 супени лъжици олио
- 2 супени лъжици кокосово масло
- 2 големи глави лук, нарязани
- 3 скилидки чесън, счукани
- 1 супена лъжица семена от черен синап
- ½ супена лъжица семена от сминдух
- 1 супена лъжица гарам масала (ще намерите подправката лесно в здравословните магазини)
- ¼ ч.л. лют червен пипер на прах
- 1 пръчка канела
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л. смлян кориандър
- 2 х 400 г консерви нарязани домати
- 200 мл кокосово мляко
- захар, на вкус
- кашкавал, за поръсване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220 градуса.
- Щедро намажете всеки резен патладжан с растително масло и го поставете на един ред върху тава. Печете на най-ниския рафт на дурната за 10 минути, след това обърнете и запечете още 5-10 минути, докато станат златисти. Намалете фурната на 180 градуса.
- Загрейте кокосовото масло в голям тиган и добавете лука. Покрийте и задушете на слаб огън за около 5 минути, докато омекне.
- Добавете чесъна, синапеното семе, семената от сминдух, гарам масала, чилито на прах, пръчката канела, кимиона и смления кориандър. Гответе няколко секунди, за да се освободят ароматите.
- Изсипете нарязаните домати и кокосовото мляко в ароматния лук и разбъркайте добре. Проверете как е на сол и добавете, ако е необходимо, след това поръсете с малко захар и черен пипер на вкус.
- Една трета от доматения сос се изсипва на дъното на дълбока тава. Наредете половината резени патладжан. Сложете с лъжица още една трета от доматения сос, след това останалите резени патладжан и завършете със соса.
- Печете за 25-30 минути, след това поръсете кашкавала и върнете във фурната, докато се запече.