Необходими продукти:
- 25 г изсушени гъби по избор
- 75 г масло
- 200 г печурки
- 50 г брашно
- 500 мл прясно мляко
- 1 ч.л. горчица
- 350 г къса паста
- Щипка индийско орехче
- 150 г зрял чедър, настърган
- 50 г пармезан, настърган на ситно
- Кашкавал за поръсване, настърган на едро
Начин на приготвяне:
- Рехидратирайте изсушените гъби като ги залеете с гореща вода. Покрийте ги и ги изчакайте, докато водата изстине.
- През това време загрейте половината от маслото в тиган и запържете печурките за 5 мин. Когато са готови, оставете ги настрани.
- Изстискайте сушените гъби над купата с вода и ги нарежете грубо.
- Загрейте останалото масло, с изключение на ½ ч.л. от него, в голяма тенджера на силен огън. Добавете рехидратираните гъби и ги запържете за 2-3 мин., докато покафенеят. Сложете брашното и разбъркайте за 2 мин., след което внимателно налейте течността от кисналите се гъби без утайката. Оставете да къкри. Трябва да се сгъсти.
- Постепенно налейте и млякото, добавете горчицата, подправете с индийското орехче, сол и черен пипер. Оставете сосът да ври на слаб към среден огън.
- Сварете макароните с 2 мин. по-малко от времето, посочено на опаковката. Когато са готови, изцедете ги и ги върнете обратно в тенджерата. Изсипете гъбения сос, добавете печурките, целия чедър, половината пармезан, след което разбъркайте енергично, за да се смеси всичко добре.
- Загрейте фурната на 200 градуса.
- Изсипете макароните и соса в намазнена с останалото масло тава и печете за 20-25 мин. Последните 5 мин. поръсете с кашкавал и останалия пармезан. Върнете да се запече.
- Сервирайте 10 мин., след като сте извадили ястието от фурната.