Необходими продукти:
- Прясно мляко
- Бяло брашно
- 2 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- Олио
- Краве масло
- Плодове по избор
- Заквасена сметана
- Сладолед
- Пудра захар
- Мед
- Прясна метна, за украса
Начин на приготвяне:
- Взима се една подходяща купа или дълбока тенджерка и в около 200 гр прясно мляко се разбиват яйцата - 2 бр., може и повече.
- Слагат се още захарта, щипка сол, брашното и сместа се бърка, за да стане много гъста.
- После се долива още мляко до по-рядка консистенция. Ако се прекали, добавя се още брашно. Ако пък се прекали с него, слага се още от млякото и т.н.
- Може да се остави сместта да постои малко преди да се миксира окончателно.
- Накрая се добавя малко олио.
- Най-важното е да се използва добре загрят тиган, подмазн с 2-3 капки олио.
- Всяка изпечена бройка се слага в една чиния и се намазва с тънък слой масло, отгоре се слага следващата и процедурата се повтаря до достигане на желания им брой или докато тестото свърши.
- Палачинките се овкусяват отвътре една по една с малко заквасена сметана и мед и се сгъват на триъгълници. Поръсват се с пудра захар.
- Върху всяка порция се слагат по 1-2 топки сладолед. Украсяват се с листенца прясна мента и пресни плодове.
Да ви е сладко!