2 пакета фини кори,
масло за мазане.
За плънката:
1 чаена чаша захар,
1 чаена чаша брашно,
1 чаена чаша орехи (смлени на ситно или на по-едро),
3 яйца,
1 бакпулвер,
1-2 ванилии
За сиропа:
1 вода,
1 кг и 100 гр захар,
1 супена лъжица лимонов сок (или 1/2 кафена лъжица лимонтозу),
1 ванилия
Слагате корите с тясната част към себе си. Мажете една кора с разтопено масло, сгъвате да стане на две по дължина, мажете и отново сгъвате, докато стане като клин, слагате 1 чаена лъжица от плънката и сгъвате на триъгълник. По същия начин правите и с останалите кори. Нареждате в леко намазана с олио тава. Печете в умерена фурна до зачервяване. Сиропа приготвяте с водата,ванилията и захарта на огъня, за да стане хубав гъст сироп е необходимо след завиране да засечете 10 минути на варене и две минути преди да го махнете от огъня добавете лимонтозуто (лимоновия сок). След като изстинат хубаво, тригуните се заливат с горещия сироп. Покриват се с подходяща кърпа и престояват едно денонощие. След това колкото по-престояват, толкова по си дърпат от сиропа (пълнят се със сироп), затова нека не ви притеснява многото количество сироп при първоначалното заливане на тригуните, защото след ден-два става едвам забележим, понеже е попил вътре в тригуните. Ако ви остане от плънката, а това е съвсем нормално, си я опечете във фурната. Става като ореховка.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.